Bilgisayarınızı bir gün açtığınızda Windows açılmıyorsa ne yapacaksınız? “Windows açılmıyor“, “Windows başlatılamıyor” veya “PC açılmıyor” gibi hatalar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilecek ortak bir semptomdur. Bu yüzden bazı sorun giderme işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir.
Windows’un son versiyonları bu tür problemlerden kurtulmak için daha iyi çözüm seçenekleri sunmaktadır. Örneğin, Windows XP’de bu sorunla karşılaştığınızda daha çaresiz kalabilirsiniz. Ama Windows 8 ve Windows 10 gibi yeni sürümlerde işletim sistemi Başlangıç Onarma‘yı otomatik olarak çalıştırmayı deneyecektir.
Yakın Zamanda Değişiklik Yaptınız mı?
Kısa bir süre önce yaptığınız değişiklikler hakkında düşünmeyi unutmayın. Örneğin, yakın zaman önce yeni bir donanım sürücüsü yüklediniz mi? Bilgisayarınıza yeni bir donanım bileşeni bağladınız mı veya bilgisayarınıza yeni bir program yüklediniz mi? Donanım sürücüsünün hatalı olması, yeni donanımın uyumsuz olması veya bir aygıtın uygunsuz bir şekilde sökülmesi sonucunda “Bilgisayar Açılmıyor” veya “Bilgisayar açılıyor Windows başlamıyor” sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
Bilgisayar Hiç Açılmıyor
Bilgisayarınız hiç açılmıyorsa, bir elektrik prizine takılı olduğundan ve güç konektörünün gevşek olmadığından emin olun. Masaüstü bir bilgisayarsa, kasanın arkasındaki güç kaynağındaki anahtarın açık konuma ayarlandığını kontrol edin. Hala güç gelmiyorsa, kasanın içindeki güç kablosunu çıkarmış olabilirsiniz. Kasa içerisine herhangi bir müdahalede bulunmadıysanız, güç kaynağının bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu durumda, bilgisayarınızın donanımını onarmanız veya servise göndermeniz gerekir.
Bilgisayar monitörünü kontrol ettiniz mi? Bilgisayar açılıyor siyah ekranda kalıyor ise, monitörünüzün açık olduğundan ve bilgisayarınızın kasasına bağlanan kablonun her iki ucunun da doğru bir şekilde takılı olduğundan emin olun.
Bilgisayar Açılıyor, Windows Başlamıyor – Siyah Ekran
Bilgisayar açılıyor ancak “Disk Boot Failure”, “No bootable device”, “Operating System not Found“, “A disk read error occurred” ya da “Disk error” mesajı gibi bir şey söyleyen siyah ekran çıkıyor ise, bilgisayarınızın Windows’un yüklü olduğu sabit diskten başlatılamadığı anlaşılıyor. Bilgisayarınızın BIOS veya UEFI ürün yazılımı kurulum ekranını girin. Boot (önyükleme) sırası ayarını kontrol ederek doğru sabit diskten önyükleme yapmasını sağlayın. (Windows başlatılamadı – Bilgisayarınız başlatılamadı başlangıç onarma)
Harddisk listede görünmüyorsa, sürücünüzün arızalanmıştır ve artık önyükleme yapması mümkün değildir.
BIOS’ta her şey yolunda görünüyorsa, Windows kurulum veya kurtarma diski kullanmak ve Başlangıç Onarma işlemini çalıştırmak gerekir. Bu işlem, Windows’un yeniden açılmasını sağlayacaktır. Örneğin, Windows sürücünüzün önyükleme sektörüne bir şey yazılmışsa, önyükleme sektörü onarılacaktır. Kurtarma diski yüklenemezse veya sabit diskinizi görmezse, muhtemelen bir donanım sorununuz vardır. PC, kurtarma diski ile açılmıyorsa, önce BIOS veya UEFI’nin boot sırasını kontrol ettiğinizden emin olun.
Ayrıca Windows bootloader sorunlarını fixmbr ve fixboot komutlarını kullanarak manuel olarak düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Aslında, Windows’un yeni sürümleri, Başlangıç Onarma sihirbazıyla sizin için bu sorunu çözebilmektedir. Bu sayede komutları kendiniz çalıştırmanız gerekmez.
Windows Açılırken Donuyor veya Kilitleniyor
Windows açılmaya başlıyor gibi görünüyor ve donuyorsa (Windows failed to start) bir yazılım veya donanım sorununa karşı karşıya olabilirsiniz. Bir yazılım problemiyse, Başlangıç Onarım işlemi gerçekleştirerek bunu düzeltebilirsiniz. Bunu önyükleme menüsünden yapamazsanız, bir Windows kurulum diski veya kurtarma diski takın ve başlangıç onarım aracını oradan kullanın. Bu da yardımcı olmazsa, Windows’u yeniden yükleme veya Windows 8/10’da Yenileme/Fabrika Ayarlarına Döndürme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. (Başlangıç onarma sorunu nasıl çözülür)
Not: Yedekleme yapmadan Windows’u yeniden yüklemek veya fabrika ayarlarına döndürmek önemli verilerinizi kaybetmenize neden olacaktır.
Başlangıç onarımını gerçekleştirmeye veya Windows’u yeniden yüklemeye çalışırken bilgisayar hatalarla karşılaştıysa veya yeniden yükleme işlemi düzgün çalışmasına rağmen daha sonra aynı hatalarla yine karşılaşıyorsanız, muhtemelen bir donanım sorununuz vardır.
Windows açılmıyor – Mavi ekran çıkıyor veya donuyor
Bilgisayar açılırken Windows çöküyor ya da mavi ekran çıkıyorsa, bir donanım ya da yazılım sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. Örneğin, kötü amaçlı yazılım veya hatalı bir donanım sürücüsü önyükleme sırasında çökmeye neden olabilir veya bilgisayarınızın donanımı arızalı olabilir.
Bunu test etmek için, Windows bilgisayarı güvenli modda başlatın. Güvenli modda açılırken, Windows tipik donanım sürücülerini veya başlangıçta otomatik olarak çalışan herhangi bir yazılımı yüklemez. Bilgisayar güvenli modda kararlı şekilde çalışıyorsa, son yüklenen donanım sürücülerini kaldırmayı, sistem geri yüklemeyi gerçekleştirmeyi ve zararlı yazılım/virüs taraması yapmayı deneyin. Şansınız varsa, bu adımlardan biri yazılım sorununuzu düzeltebilir ve Windows’un normal şekilde açılmasını sağlayabilir.
Sorun giderilmediyse, Windows’u yeniden yüklemeyi veya Windows 8/10’da Yenileme/Fabrika Ayarlarına Döndürmeyi deneyin. Böylece bilgisayarınızı sıfırlayarak yazılım problemlerini kökten çözmüş olacaksınız. Hala çökme yaşıyorsanız, bilgisayarınızda muhtemelen bir donanım sorunu var. (Formattan sonra siyah ekranda kalıyor – Windows logosundan sonra siyah ekran)
Hiç Açılmayan – Çökmüş Bilgisayardan Veri Kurtarma
Windows’u yeniden yüklemeden önce yedeklemek istediğiniz önemli dosyalarınız varsa, dosyaları kurtarmak için Windows kurulum diski veya canlı Linux önyükleme CD/USB’si kullanabilirsiniz. Bunlar tamamen CD, DVD veya USB sürücüden çalışır. Dosyalarınızı USB bellek veya harici harddisk gibi başka bir ortama kopyalamanıza olanak tanır. (Windows hata kurtarma PC açılmıyor)
Bilgisayarı Windows kurulum diski veya Linux CD’si ile başlatamıyorsanız, BIOS veya UEFI’nize gitmeniz ve önyükleme sırası ayarını değiştirmeniz gerekebilir.
Bunlar işe yaramazsa, mesela bilgisayarı bu aygıtlardan başlatmanıza rağmen bilgisayar donuyor veya hdd görünmüyor ise, muhtemelen bir donanım sorununuz vardır. Bilgisayarın harddiskini çıkarmayı, başka bir bilgisayara takmayı ve dosyalarınızı bu şekilde kurtarmayı deneyebilirsiniz.
Bu adımların ardından Windows açılma sorunlarının büyük çoğunluğu giderilebilir – en azından gerçekten düzeltilebilecek olanlar. Yine de harddiskin veya bilgisayardaki başka bir bileşenin arızalı olması olasılığı her zaman vardır.
Hard Disk Veri Kurtarma ihtiyaçlarınız için size destek sağlamaktan memnuniyet duyarız. En uygun fiyat tekliflerini almak için tıklayın.
Bu konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Makaleye alt taraftaki Rating kısmından puan vermeyi unutmayın.
Best Veri Kurtarma Merkezi
Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..
Harici Linkler:
Harici Harddiskten Veri Kurtarma
Bilgisayarın Görmediği Hard Diskten Veri Kurtarma
Sayın yetkili,
Merhaba Sitenizde yaptığınız, Windows Veri Kurtarmaya ilişkin açıklamalar;Gerçekten Takdire Şayandır. Emeği geçenleri kutlar,Üstün başarılar dilerim.