Akıllı telefonunuzda virüs veya zararlı bir uygulama olabileceğini mi düşünüyorsunuz? Bu yazıda, akıllı telefondaki virüslerin nasıl bulunacağını ele alacağız. Aynı zamanda, akıllı telefondaki virüsleri temizleme yollarını da tartışacağız.

 

Telefon Virüsleri ve Zararlı Programlar Nasıl Tespit Edilir?

Hepimiz masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara virüs bulaştığını duyduk. Ama kaçımız akıllı telefonumuza virüs bulaşabileceğini düşünüyor?

Günümüzde, dünya çapında PC’ler ve dizüstü bilgisayarlardan altı kat daha fazla akıllı telefon satılmaktadır. Birçok insan bilgisayara nazaran akıllı telefon kullanarak daha fazla zaman harcar. Akıllı telefonlarımızla internetten alışveriş yapabiliyor, bu esnada iletişim ve ödeme bilgileri gibi kişisel bilgileri giriyoruz. Dahası, akıllı telefonlar oldukça mahrem bilgiler içerir: GPS konumumuz gibi her türlü veriyi toplarlar. Bir akıllı telefonda tüm bu verilerin tutulduğu düşünüldüğünde, suçluların telefonları hacklemeye çalışması şaşılacak bir şey değil.

Son birkaç yılda, akıllı telefon kullanıcıları için kötü amaçlı uygulamalar bir sorun olarak ortaya çıktı. Artık kişisel verilerinizi gizlice çalmak için tasarlanmış uygulama sayısı herkes için tehlikeli hale geldi. Öte yandan, telefonunuzu ücretli aramalar ve SMS mesajları göndermek için kullanan akıllı telefon virüsleri de kurban yakalamaya devam ediyor.

Genel olarak, bazı temel güvenlik önlemlerini uygulayarak akıllı telefonunuzu emniyette tutabilirsiniz. Sadece resmi uygulama mağazasından uygulama indirin, telefonunuzu jailbreak yapmak veya rootlamaktan kaçının, korsan yazılımlardan uzak durun ve bir uygulamayı yüklemeden önce izinleri bir kez daha kontrol edin. Ama telefonunuzda bir virüs olabileceğini düşünüyorsanız, ne yapmalısınız?

 

Android Kullanıcıları Dikkat

Şu anda, mobil zararlı yazılımların% 99’unun Android akıllı telefonları hedeflediği tahmin ediliyor. Bu, Android’in iOS ile karşılaştırıldığında daha az güvenli bir işletim sistemi olduğu anlamına gelmiyor. Yalnızca Android, hariçten yüklenebilen uygulamalara daha fazla izin veriyor. iPhone ve Windows Phone ile, uygulamalar yalnızca resmi uygulama mağazasından yüklenebilir. Yazılımcıların ürün yayınlama başvuruları, uygulama markete alınmadan önce incelenir. Android’de uygulamalar incelenmez ve ayrıca Google Play dışından da yüklenebilir. Tüm bu nedenlerle, Android’de, virüslü uygulamalardan kaçınmak için ek dikkat gösterilmelidir.

Kötü amaçlı yazılım ağırlıklı olarak Android’de bir sorun olduğundan, bu makalede verilen bazı ipuçları Android cihazlarına özgüdür. Ancak, iOS ve Windows Phone kullanıcıları, kötü amaçlı bir uygulamayı teşhis etmek için aynı talimatların çoğunu izleyebilir.

 

Scareware ve Sahte Anti-Virüs Mesajlarının Farkında Olun

Her şeyden önce, telefonunuzdaki bir virüs hakkında pop-up mesajı gördükten sonra bu yazıyı okuyorsanız panik yapmayın. İnternette gezinirken sahte anti-virüs pop-up’larına rastlamış olabilirsiniz. Sahte bir pop-up mesajın neye benzeyebileceğine dair bir örnek için aşağıdaki resime bakın.

Scareware denen korkutma programları, genellikle sahte bir sistem taraması gerçekleştirip kullanıcıya onarılması gereken bazı sorunlar veya kaldırılması gereken bir zararlı listesi göstermektedir. Bu sorunların giderilmesi için de programın tam sürümünü satın almanızı ister. Kullanıcıyı korkutarak yazılım satmaya çalışan veya zararlı yazılım yükletmek isteyen programlardır. Telefonunuza virüs bulaştırmanıza ikna etmeye çalışan web tabanlı bir aldatmaca olarak da söylenebilir.

Telefonda Virüs Çıktı

İnternette gezinirken bir aldatmaca programı ile karşılaşabilirsiniz. Telefonunuza virüs bulaştığını belirten bir mesaj gördüğünüzde panik yapmayın. Telefonunuz aslında iyi. Web sayfasını kapatın ve bu makalenin kalanındaki ipuçlarını izleyin. Ekstra güvence için, telefonunuzu bilinen bir anti-virüs yazılımı ile de tarayabilirsiniz.

İnternette gezinirken virüs uyarısı görüyorsanız, telefonun gerçekte iyi durumda olma ihtimali vardır. Belki de az önce bir scareware ile karşılaştınız. Pop-up’da yer alan bir link üzerinden herhangi bir yazılımı yüklemeyin: Sözde anti-virüs uygulaması kötü niyetli olabilir. Sadece web sayfasını kapatın ve akıllı telefonunuzun web tarayıcısını yeniden başlatın. Ayrıca, herhangi bir ödeme bilgisi vermemeye dikkat etmelisiniz: Hesabınızı hileli ödemeler yapmak için kullanılabilirler.

GÖZ ATIN  Telefonun Hacklendiğini Gösteren 14 İşaret

Web sayfasını kapattıktan sonra, bu makalenin devamındaki ipuçlarını izleyin. Telefonunuzdaki virüsleri iki kere kontrol etmek isteyeceksiniz. Ekstra önlemler için, telefonunuza virüs taraması yapmak için güvenilen bir anti-virüs uygulaması da kullanabilirsiniz (Hiçbir zaman pop-up’da reklamı yapılan uygulamayı kullanmayın).

 

Telefonum Virüslü mü?

Cihazınızın virüslü olabileceğini anlatan birkaç işaret vardır:

1. Telefon faturanız yüksek mi geldi?

Kötü amaçlı uygulamaların, yüksek ücretli SMS mesajları gönderdiği veya telefon aramaları yaparak para kazandığı bilinmektedir. Böyle durumlarda detaylı telefon faturanızı kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir: Görmeyi beklemediğiniz garip ücretlendirmeler var mı? Öyleyse, akıllı telefonun virüslü olması mümkündür. Öte yandan, ücretli bir servise yanlışlıkla kendiniz de kaydolmuş olabilirsiniz.

Hizmetlere aboneliğinizi iptal edin veya fatura artışının bir virüsle bağlantılı olduğunu düşünüyorsanız şikayette bulunun.

2. İstenmeyen reklamlar mı görüyorsunuz (örneğin pop-up reklamlar ve push bildirimleri)?

Akıllı telefonunuzda (örneğin, normal pop-up mesajlar veya bildirim çubuğunda görünen reklamlar) sinir bozucu reklamlar çıktığını fark ettiyseniz, telefonunuza reklam yazılımı da bulaşmış olabilir. Bu mutlaka bir virüs olduğu anlamına gelmez. Reklam yazılımları en iyi ihtimalle sadece telefon kullanımında size rahatsızlık veren bir problemdir. Ancak bazı durumlarda kötü amaçlı kod da içerebilir.

Bildirim alanındaki reklamlardan rahatsız olan Android kullanıcıları reklam çıkaran uygulamaları bulmak için AppBrain Ad Detector adlı reklam bulucuyu kullanabilir.

Telefon Virüslü mü

İnternette gezinirken buna benzer bir anti-virüs penceresi çıkarsa şaşırmayın. Bu tür korkutma uyarıları doğrudan cihazınıza zararlı değildir. Sadece web sayfasını hemen kapatın. Penceredeki linklere tıklamaktan kaçınmalısınız.

 

3. Arkadaşlarınıza tuhaf mesajlar veya e-postalar mı gitti?

Arkadaşlarınız ve aileniz, telefon numaranızdan gelen (örneğin, spam mesajları) gelen garip mesajlar almaktan şikayet ederse, muhtemelen telefonunuzda bir virüs var demektir. Kötü amaçlı bir uygulama, spam mesajları göndermek için telefon numaranızı kullanıyor olabilir.

Eposta adresinizden giden spam e-postalar için, e-posta hesabınızın saldırıya uğramış olması da mümkündür. Alternatif olarak, cihazlarınızdan birinde bir virüs de olabilir (örneğin bir dizüstü bilgisayar).

4. Telefonunuzda aniden yeni uygulamalar mı çıktı?

Telefonda gördüğünüz yeni uygulamalar, mevcut uygulamalara bir güncelleme olarak gelmiş olabilir. Ama yakın zamanda güncellediğiniz bir uygulama yoksa, telefonunuza bulaşan virüs nedeniyle uygulamalar yüklenmesi ihtimal dahilindedir. Yani, zararlı uygulama arka planda yeni uygulamalar indiriyor olabilir.

5. Bazı uygulamalar anormal miktarda veri mi tüketiyor? (İnternet paketim hemen bitiyor)

Kötü amaçlı uygulamaların ortak bir özelliği, internete girerek evlerine telefon etmeleri gerekmesidir. Çoğu akıllı telefon işletim sisteminde, internete erişen uygulamaların bir listesini ve tüketilen veri miktarını da görebilirsiniz. Android’de, Ayarlar menüsüne girerek Veri Kullanımı‘na gidin. Listede görmeyi beklemediğiniz uygulamalara bakın. Örneğin, fener uygulamanız internete erişiyorsa, uygulamanın reklam göstermekten daha fazlasını yapması olasıdır.

Mobil_Veri_Kullanımı

Wi-Fi Veri Kullanımı sekmesini de kontrol etmeyi unutmayın. Kötü amaçlı uygulamalar sahibine haber vermek için yalnızca Mobil Veri bağlantısı kullanacak diye birşey yoktur. Belki de, casus uygulamalar tespit edilmekten kurtulmak için yalnızca wi-fi bağlantısı olduğunda aktif oluyordur. Çünkü birçok kişi yalnızca mobil veri kullanımı sekmesini kontrol eder.

GÖZ ATIN  Ücretsiz Veri İmha Edin - BitKiller

6. Yeni bir uygulama yükledikten sonra pil ömrü azaldı mı?

Virüsler artan güç tüketimi açısından bir ayak izi bırakabilir. Yeni bir uygulama yükledikten sonra pil ömründe önemli bir düşüş fark ettiyseniz, dikkatli olun. Esasen yüksek pil tüketimi uygulamanın kötü amaçlı olduğu anlamına gelmez. Kodlamanın kötü yazılması veya optimize edilmemesi bu tür kaynak gereksinimlerinde artışa neden olabilir. Böyle bir durumda, pil ömrünü artırmak için uygulamayı kaldırmayı düşünün.

 

Akıllı Telefondan Virüsler Nasıl Temizlenir?

1. Son Yüklenen Uygulamalarınızı Kontrol Edin

Telefonunuza virüslü bir uygulama bulaşmışsa, ilk bağlantı noktası Google Play‘deki son yüklenen uygulamalar listesi olmalıdır. Uygulamaları tarihe göre düzenlemek için tümünü sıralayın. Listedeki her uygulama için hızlı bir denetim yapın. Az sayıda indirmeye sahip, sürekli olarak düşük puan alan veya diğer kullanıcılardan gelen kötü yorumlar içeren uygulamalara bakın. Şüpheniz varsa, uygulamayı kaldırın ve sorunun giderilip giderilmediğini gözlemleyin.

Telefonda_Virüs_Bul

Google Play dışından da uygulamalar yüklediyseniz, tam listeyi görmek için Ayarlar> Uygulama Yöneticisi‘ne gidin .

iOS ve Windows Phone kullanıcıları ilgili uygulama mağazalarından (iTunes ve Windows Phone Marketplace) aynı talimatları takip edebilir.

2. İndirme işlemlerini kontrol edin (Yalnızca Android)

Hacklenen bazı web siteleri, Android cihazlara indirme yapmak için kullanılmaktadır. İndirilenler klasörünüze bir APK dosyası indirilmiş olabilir. Açıldığında ise cihazınıza zararlı uygulama yüklenir. Akıllı telefonunuzun İndirilenler klasöründeki .apk dosyalarını arayarak indirme işlemlerini kontrol edebilirsiniz. Bu uygulamalardan hiçbirini kurmamalısınız: Hemen silin ve uygulamanın sisteminizden kaldırıldığından emin olun.

3. “Permissions Checker” uygulaması ile izinleri gözden geçirin (Yalnızca Android)

Telefonunda virüs belirtileri olduğunu düşünen Android kullanıcıları, ücretsiz Permission Checker uygulamasını kullanarak şüpheli uygulamaları tespit edebilirler.

Permission Checker, telefonunuzdaki belirli bir etkinliği gerçekleştirmesine izin verilen uygulamaların tam listesini gösterir. Şüpheli uygulamanın, telefonda gözlediğiniz zararlı yazılım işaretine karşılık gelen izni almış olması gerektiğini düşünerek listeyi incelemelisiniz. Örneğin, faturanızda fahiş kısa mesaj ücretleri görüyorsanız, SMS göndermeye izin verilen uygulamalara bakın.

Telefondaki_Virüsler_Nasıl_Temizlenir

Telefon rehberinize erişimi olan el feneri uygulamaları gibi çok fazla izin isteyen uygulamalara da dikkat etmelisiniz. Bu izinler, uygulamanın reklam göstermekten daha fazlasını yaptığını gösterir.

4. Anti-Virüs Tarayıcı yükleyin

Son olarak, telefondaki virüslü uygulamaları kontrol etmek için anti-virüs tarayıcısı kullanın.

 

Sonuç: Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bu makalede, akıllı telefonunuzda virüs olup olmadığını öğrenme yöntemlerini ele aldık. Telefonda virüs olduğunu söyleyen pop-up bildirimlerine aldanmayın. Sahte anti-virüs yazılımı yüklemek için sık sık sizi kandırmaya çalıştıklarının farkında olun. Bunun yerine, tanımadığınız bir uygulama veya tuhaf pop-up iletileri gibi daha açık belirtiler arayın. Telefonda virüs olduğunu düşünüyorsanız, son yüklediğiniz uygulamaları iki kez kontrol edin. Ayrıca izinler ve virüs koruma taraması yapmalısınız.

Sizin Düşünceleriniz…

Akıllı telefonunuzu güvende tutmak için bunlardan farklı bir yol biliyor musunuz? Diğer okuyuculara tavsiye edeceğiniz herhangi bir antivirüs uygulaması var mı? Düşüncelerinizi duymak isteriz: Lütfen aşağıya bir yorum bırakın ve ne düşündüğünüzü bize bildirin!

 

Makaleye alt taraftaki Rating kısmından puan vermeyi unutmayın.



Bu konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Telefon İnceleme hizmetinden faydalanmak için bize ulaşın.

Best Veri Kurtarma Merkezi

Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..

Akıllı Telefondaki Virüsler ve Zararlı Uygulamaları Bulun
52 kişi oy verdi. Ortalama puan 5

Pin It on Pinterest