Android telefon kullanıcılarının güvenliğe ilişkin sıkça sorduğu sorular günden güne artmaktadır. “Telefona virüs bulaşır mı?”, “Android telefona virüs bulaştığını nasıl anlarım?”, “Android telefonda virüs temizleme ve taraması nasıl yapılır?”, “Telefona hangi virüs temizleme programını yüklemeliyim?”, “Android telefonun hacklenlendiği nasıl anlaşılır? bunlardan sadece bazılarıdır. Bu yazımızda bu sorulara yanıtlar vererek uygulama güvenliğine ilişkin açıklamalar yapacağız.
Google, virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları Google Play Store’dan uzak tutmak için elinden gelenin en iyisini yapsa da, kötü amaçlı Android uygulamaları mağazadan çıkarılmadan önce genellikle milyonlarca kullanıcıyı etkilemektedir. Peki, kurban olmaktan nasıl kaçınabilirsiniz? Bir uygulamanın virüslü, zararlı olup olmadığını nasıl anlaşılır?
Telefona virüs veya zararlı yazılım bulaşabilir mi?
Kısa cevap: EVET kesinlikle. Kimsenin aksini iddia etmesine izin vermeyin. Çünkü tehlikenin farkında olmayanlar için risk daha büyük.
Uzun cevap: Android akıllı telefonlar veya tabletlere aslında bilgisayarlarda bilindiği şekliyle virüs bulaşmaz. Ama daha farklı türdeki kötü amaçlı yazılım türleri kolaylıkla var olabilmektedir. Temel olarak, bilmeden güvenilmez uygulamalar kurduğunuzda kendi ellerinizle zararlı yazılım bulaştırmış olursunuz.
İkisi arasındaki farkı bilmek önemlidir: Kötü amaçlı yazılım veya zararlı yazılım, kullanıcıya veya cihaza zarar verecek şekilde tasarlanmış herhangi bir yazılımdır. Virüs, kendisini aygıttaki kullanıcı veya sistem dosyalarını bozma noktasına kadar çoğaltan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Bu haliyle Android cihazlarda virüs olmaz.
Android cihazlara virüs bulaşmaz – ancak diğer kötü amaçlı yazılımlar bulaşabilir.
Muhtemelen adware , spyware ve Trojan terimlerini duymuşsunuzdur. Ancak, bu farklı zararlı yazılım türlerinin bilgisayarınıza ilaveten telefona da bulaşabileceğini biliyor muydunuz?
Geçen yıl 4.2 milyon kez indirilen zararlı yazılım “ExpensiveWall” uygulamasını düşünün. Bu uygulama, herhangi bir belirti olmadan, ExpensiveWall kurbanlarına premium SMS mesajları gibi sahte hizmetleri ödetti. Yine taksi rezervasyon uygulamalarının arayüzlerini taklit ederek kredi kartı bilgilerinizi çalan Faketoken Trojan başka bir örnek.
Aslında bu sadece aysbergin görünen kısmı. Her biri cihazınıza benzersiz şekilde zarar verebilecek tonlarca kötü amaçlı yazılım çeşidi vardır. Örneğin, Android/KingRoot, Android/Generic ve Android/Deng gibi kötü amaçlı kötü amaçlı yazılım uygulamaları potansiyel olarak cihazınızı istenmeyen reklamlarla veya pop-up’larla doldurmak isteyebilir veya daha da kötüsü sabırla kişisel bilgilerinizi sızdırmayı bekliyor olabilir.
Android/Ztorg gibi casus uygulamalar özel bilgilerinize erişebilir ve hayatınızı çeşitli şekillerde bozabilir:
- Rehberi ve hassas fotoğraflarınızı çalmak
- Konum izleyiciyle yaptığınız her hareketi takip etmek
- Özel mesajlarınızı okumak
- Şifrelerinizi kaydetmek
- Telefon faturanıza ilave ücretler getirmek
- Banka hesabınızla alışveriş çılgınlığı yapmak
Açıkçası akıllı telefon ve tabletler için geliştirilen zararlı yazılımlar şaka değildir – ve kendinizi korumanın en iyi yolu neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmektir.
“Android Telefona Virüs Bulaştı” Uyarısı ile Karşılaşmamak İçin
- 1. ADIM: Üçüncü taraf uygulama mağazalarından kaçının.
- 2. ADIM: Sahte uygulamalar ve dolandırıcılıklara dikkat edin.
- 3. ADIM: Uygulama izinlerini kontrol edin.
1. Adım: Üçüncü taraf uygulama mağazalarından kaçının
Tüm uygulama mağazaları riskler ve fırsatlar açısından eşit değildir. Üçüncü taraf uygulama mağazalarını kullanmak Telefona virüs bulaşması açısından büyük bir risk taşır. Elbette, Amazon Appstore ve GetJar gibi mağazalar, Google Play gibi resmi mağazalara göre çok daha ucuz bir alternatif gibi görünebilir. Ücretsiz ve indirimli uygulamalar varken, kim en iyi fırsatı bulmak için Google Play’in sınırları dışına çıkmak istemez ki? Ama bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, orada ters bir durum olması muhtemeldir.
Google Play dışından uygulama yüklemek, kendinizi tehlikeye atmaktır.
Üçüncü taraf mağazalardan uygulamalar yükleyerek, aslında kötü amaçlı yazılım tehditleri içeren uygulamalar için geliştirilen güvenlik önlemlerini atlamış olursunuz. Yani, virüslü bir uygulamanın cihazınıza sızmasını kolaylaştırırsınız. Dolayısıyla, henüz hazır olmadığı için Google Play Store’a girmeyen yeni Super Mario Run uygulamasını farklı bir yerden indirerek aslında bankacılık uygulamalarınız dahil tüm uygulamalarınız için giriş bilgilerini çalan bir Marcher trojanı kullanıyor olabilirsiniz. Birdenbire, hackerların yaz tatillerini finanse etmelerini sağlayabilirsiniz.
2. Adım: Sahte uygulamalar ve dolandırıcılıklara dikkat edin
Bilgi Güçtür. Uygulama dolandırıcılığını nasıl tanıyacağımızı bilmek paha biçilemez bir beceridir. Sahte ve zararlı yazılımlarla dolu uygulamalar indirme konusunda üçüncü taraf uygulama mağazaları daha büyük bir risk oluştururken, bu uygulamalar zaman zaman Google Play’e gizlice girmeyi başarıyorlar.
Peki bir uygulamanın güvenli olup olmadığını nasıl anlaşılır? İşte dikkat etmeniz gereken birkaç önemli şey:
Geliştiricinin kim olduğuna göz atın
Uygulamanın adının hemen altında bulunan geliştiricinin adına bakın. Hızlı bir Google araması, geliştirici hakkında web sitesine sahip olmak gibi doğrulanmış bilgiler sağlamalıdır. Geliştirici birçok uygulama oluşturduysa, güvenilir olması daha olasıdır.
İndirilme sayısı
Uygulamanın kaç kez indirildiğini kontrol edin. Çok fazla indirme varsa, problemsiz olma olasılığı daha yüksektir.
Yayınlanma tarihi
Facebook Messenger’ı indiriyorsanız ve sadece birkaç ay önce yayınlandığını fark ederseniz, bu uygulamanın sahte olduğuna dair bir işarettir. Yıllardan beri var olan bu tip uygulamalarda “Güncellenme tarihi” arayın.
Tüm bu ayrıntıları Google Play mağazasındaki herhangi bir uygulama sayfasında “Devamı” altında bulabilirsiniz:
Bir uygulamanın güvenli olup olmadığını öğrenmek için geliştiricileri, indirilme sayısını ve son güncellenme tarihlerini inceleyin.
Yorumları okuyun
Diğer kullanıcıların söz konusu uygulama hakkında neler söylediklerini görün. Gerçek bir uygulama oldukça fazla sayıda eleştiriye sahip olmalıdır. Sahte bir uygulamada az sayıda, çoğu zaman tümü 5 yıldızlı olan değerlendirmeler yer alır.
Yazım ve dil bilgisi hataları
Birkaç yazım ya da dil bilgisi hatası mı fark ettiniz? Muhtemelen uygulama sahte. Sahte uygulamalar genellikle aceleyle veya Türkçe ve İngilizce’nin ana dil olmadığı ülkelerde oluşturulur.
İnanılmaz indirimler
Yine, gerçek olamayacak kadar iyi görünen bir fırsat bulursanız, muhtemelen bir aldatmacadır.
3. Adım: Uygulama izinlerini kontrol edin
“Yükle” düğmesine basınca mutlu oluyorsanız, alışkanlığı kırma zamanı gelmiştir. Uygulama izinleri listesini okumak, uygulamanın cihazınızda hangi bilgilere ve işlevlere erişebileceğini tam olarak bilmenizi sağlar. Bu da bir uygulamanın sahte olup olmadığını belirlemek için çok önemli olabilir.
Uygulamanın amaçlanan amacı ile ilgili olmayan şüpheli izin istekleri için uyanık olun. Instagram’ın fotoğraflarına erişme iznine ihtiyacı var, ancak Candy Crush hassas günlük verilerini okumak istemiyor olmalı. Android uygulama izinlerini anlamak, kötü amaçlı yazılımları cihazınızdan uzak tutmanın anahtarıdır.
Uygulama İzinleri Ne İşe Yarar?
100’den fazla farklı türde izin vardır ve birçok uygulama gerçekte ihtiyacı olandan daha fazla izin ister. Daha da kötüsü, çoğu insan ne anlama geldiğini bilmez. İşte en yaygın olanlardan sadece birkaçı:
- Depolama: USB depolama içeriğini değiştirme/silme – Fotoğraf ve video gibi medya depolayan uygulamalar bunu gerektirir.
- Cihaz çağrıları: Cihazın durumunu / kimliğini oku – Bazı uygulamalar telefon görüşmesi yaparken “duraklat” gibi bir fonksiyona ihtiyaç duyar.
- Ağ iletişimi: Tam İnternet erişimi – Bu genellikle online olarak çalışması gereken uygulamalar ve reklamlarla ilgilidir. Uygulama, reklamları indirmek için İnternet’e erişmesi gerekir.
- Konum: Ağ tabanlı lokasyon – Reklamları olan birçok oyun hedefli reklam sunmak için buna ihtiyaç duyar.
- Sistem araçları: Uyku moduna geçmeyi engellemek – Genellikle uygulamayı kullanırken, telefonunuzun uyku moduna veya güç tasarrufu moduna girmesini önler.
- Kişisel bilgileriniz: İletişim verilerini okumak – herhangi bir sosyal medya veya mesajlaşma uygulamasının iletişim bilgilerinize erişmesi gerekiyor, böylece arkadaşlarınızla birlikte kullanabilirsiniz.
Google Play’de uygulama izinlerini nerede bulabilirim?
Yüklemeden önce uygulama izinlerini kontrol etmek istiyorsanız, sayfanın alt kısmından “Devamı” linkine dokunun ve Uygulama Yazılım Bilgileri bölümünün altındaki “Uygulama İzinleri – Diğerlerini Göster”e basın.
Telefonda uygulama izinlerini nerede bulabilirim?
Bir süre önce bir uygulama yüklediniz ve güvenli olup olmadığını bilmiyor musunuz? Android 6.0 veya daha üst bir sürümü kullanıyorsanız, farklı uygulamalar için belirli izinleri bulabilir ve hatta iptal edebilirsiniz (Bunun uygulamayı bozabileceğine dikkat edin).
Ayarları açın ve üst taraftaki arama aracını kullanarak “Uygulama izinleri”ni arayın.
Google Play Protect, zararlı yazılımları engelleyecek kadar iyi mi?
Muhtemelen değil. Google, “hiç uyumayan güvenlik sistemlerini” pazarlamak için çok şey yapıyor. Ancak, bu slogana rağmen, Google Play Protect tespit yüzdeleri diğer antivirüs programlarıyla rekabet edebilecek düzeyde değil. Dünyaca kabul gören Android antivirüs testleri, google’ın yeni zararlı yazılım türlerinin yalnızca% 65,8’ini engellediğini göstermektedir (sektör ortalaması% 95,7).
Bu sonuçlar dikkate alındığında, yalnızca Google Play Protect’e güvenmek, telefonunuzu malware’lerden korumaz.
Telefonda Virüs Tarama
Şu anda, uygulama mağazalarının hiç de güvenilir olmadığı hissediyor olabilirsiniz, ama korkmayın. Neyse ki, Android uygulamalarında virüs taraması yaparak cihazınızı korumanıza yardımcı olacak çok sayıda mobil güvenlik uygulaması bulunmaktadır . Bunlardan birisi olan AVG Antivirus Programı (Android Virüs Temizleme), Android uygulama güvenliğini artırmak için özel olarak geliştirilmiş birkaç özellik içerir:
- Kurulum öncesi tarama: Bir APK’yı Google Play’den başka bir kaynaktan indirmeye karar verirseniz, yüklemeden önce tehditleri taramak için AntiVirüs kullanma seçeneğiniz olur.
- Smart Scan: Kurulum sonrası uygulamaları taramak için kullanılır. Bir sorun tespit edilirse, derhal size bildirilecektir.
- Uygulama İzinleri: Yüklediğiniz her uygulamanın gerektirdiği izinleri anlamanıza yardımcı olarak bir tür Android uygulaması güvenlik denetleyicisi görevi görür.
- Uygulama Kalkanı: Yüklemeden ve sonraki güncellemelerden sonra her uygulamayı otomatik olarak tarar. İsterseniz, bir uygulama her tarandığında size bildirecek bildirimler ayarlayabilirsiniz.
Telefonuma virüs bulaştı. Nasıl temizlenir?
Telefonunuzda zararlı yazılım veya casus uygulama olduğundan şüpheleniyorsanız, panik yapmayın. Öncelikle şüpheleriniz doğrulamak için Telefonun Hacklendiğini Gösteren 14 İşaret başlıklı yazımıza göz atın. Telefondaki virüsleri bulmak ve temizlemek içinse Akıllı Telefondaki Virüsler ve Zararlı Uygulamaları Bulmak konusunda hazırladığımız rehberi inceleyin.
Telefonuma Virüs Bulaşmasını Nasıl Engellerim?
Kötü amaçlı yazılımlar göz korkutucu olabilir. Şüpheli uygulamalara dikkat etmek ve koruyucu bir güvenlik yazılımı kullanmak , bu uygulamaları cihazınıza indirmekten kaçınmanızı sağlayacaktır. Burada yazan hususlara dikkat etmeniz durumunda App store’lar o kadar da korkutucu yerler değildir.
Best Veri Kurtarma Merkezi
Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..
Makaleye alt taraftaki Rating kısmından puan vermeyi unutmayın.
Bu konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Cihazınıza başka biri tarafından casus yazılım yüklendiğini düşünüyor ve bunu ciddiye alıyorsanız Telefon İnceleme hizmetinden faydalanmak için bize ulaşın.