Android dosya yöneticileri, telefondaki dosyalarınızı düzenli şekilde tutmak için güçlü bir araçtır. Ancak sıradan bir dosya gezgini ile bakıldığında Android’in organizasyonel yapısının görülememesi veya dosyalardan birinin olmaması biraz göz korkutucu olabilir.

 

Telefondaki uygulama verilerine, resimlere, müziklere ve daha fazlasına tek bir başlangıç klasörü üzerinden erişilir. Bu PC ve Mac kullanıcılarının alışkın olduğu hiyerarşiden oldukça farklıdır ve iOS kullanıcılarının hizmetine sunulanlardan çok daha güçlüdür.

Temel dosya yöneticisi veya bilgisayar bağlantısı ile Android işletim sistemi dosyalarına erişemezsiniz. Yine de bu, gördüğünüz her dosyayı silebileceğiniz anlamına gelmez. Yazının devamında, en sık kullanılan depolama klasörlerinden bazılarını, ne işe yaradıklarını ve hangilerini silebileceğinizi açıklıyoruz. (Telefon hafızasında yer açmak)

 

Android Dosya Sistemi Hiyerarşisi

Android, Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğundan, telefonunuzda Linux-esque dosya sistemi yapısı bulunur. Bu sistemde her cihazda altı ana bölüm vardır: boot (önyükleme), system, recovery (kurtarma), data (veri), cache (önbellek) ve misc (çeşitli). MicroSD kartlar ise kendi hafıza bölümlerine sahiptir. Android 7.0 Nougat ile birlikte gelen ve kesintisiz güncellemelerin piyasaya sürüldüğü cihazlar, biri arka planda güncellenen ve yeniden başlatma sırasında hızlı bir şekilde açılıp güncellemenin sorunsuz görünmesini sağlayan ikinci bir sistem bölümüne eklenir.

İşte her bölümde bulunanlar hakkında hızlı bir döküm:

  • boot – Bu bölüm, açıldığında telefonun ön yüklemesi için gereken çekirdek, ramdisk vb. içerir.
  • system – Sistem bölümü, Android kullanıcı arayüzü ve önceden yüklenmiş uygulamaları içeren işletim sistemi dosyalarını (ROM olarak da bilinir) içerir.
  • recovery – İşletim sistemine önyükleme yapmak için alternatif bir seçenek olan kurtarma yazılımı, kullanıcının diğer bölümleri yedeklemesini ve geri yüklemesini sağlayabilir.
  • data – Data bölümü, rehber ve mesajlardan uygulama ve müziğe kadar değişen kullanıcı verilerini kaydeder ve bir dosya tarayıcısı üzerinden erişebileceğiniz bölümdür. Fabrika ayarlarına sıfırlama yapılırken bu sektör silinir.
  • cache – Android sık kullanılan verileri ve uygulama bileşenlerini burada saklar. Bu, belirli sorunları gidermek için silinebilir. Zaman içinde otomatik olarak yeniden oluşturulur ve güncellenir.
  • misc – Bu bölüm, genellikle açma / kapama anahtarları biçiminde kaydedilen USB yapılandırması, taşıyıcı kimliği ve donanım ayarları gibi diğer önemli sistem ayarı bilgilerini içerir.
Kingo Root Uygulaması

Normalde yalnızca data bölümüne kaydedilen uygulama verilerine erişebilirsiniz. Kullanıcıların uygulama kurulum dosyalarına ve diğer bellek konumlarına erişmeleri için root erişimi gerekir.

 

Root erişimi olmadan, Android kullanıcıları yalnızca data bölümüne erişebilir ve telefonunuzu PC’nize bağlarken veya bir dosya yöneticisi aracılığıyla gezinirken göreceğiniz şey budur. Cihazınıza microSD kart takılı ise, içindeki dosyalar kullanıcı tarafından erişilebilir olan data bölümünün altına monte edilmiş olarak görünecektir.

GÖZ ATIN  WhatsApp Adli Bilişim İncelemesi

 

Uygulamalar ve ortak klasörler (data bölümü)

Artık data bölümüne göz atarken boot, recovery veya Android sistem dosyalarına erişilemediğini, dolayısıyla data içerisindeki dosyalarda gezinirken feci bir sistem arızasına neden olmanın oldukça zor olduğunu biliyorsunuz. Telefonu rootlayan kullanıcılar için ise durum farklıdır. Zaten “Telefonu rootlamak ne işe yarar?” sorusuna verilecek cevaplar içerisinde “telefondaki sistem dosyalarına erişmek” ifadesi geçmektedir.  Rootsuz telefonlarda yine de bazı uygulamalar data içerisine kaydedilen verilere bağımlı olabilir. Onları silmek veya taşımak sistem kararsızlığına neden olabileceğinden, bu kısımda ne yaptığımıza dikkat etmemiz gerekir.

Daha ileri gitmeden önce, içinde ne olduğuna bir görmek için telefonunuzun data bölümüne dair bilgiler verelim. Android 6.0 Marshmallow , 7.0 Nougat veya 8.0 Oreo yüklü telefonların tam bölüme erişebilen kendi dosya yöneticileri vardır. Buradaki dosyaları Ayarlar> Depolama içerisinden veya Dosyalarım uygulaması üzerinden erişebilirsiniz. Android’in eski sürümlerinde bulunan bazı telefonlar, OEM’e bağlı olarak kendi dosya gezginlerini içerebilir veya içermeyebilir.

Telefonda Silinebilecek Dosyalar

 

Alternatif olarak, Play Store‘da aynı şeyi yapabilecek çok sayıda üçüncü taraf uygulama bulunmaktadır. En popüler olanlardan ikisi FX File Explorer ve Solid Explorer‘dır . (Not: Önceden ES File Explorer harika bir seçenekti. Ancak kullanıcı dostu olmayan reklam uygulamaları nedeniyle şimdilerde çok tercih edilmiyor.)

Telefondaki dosyaları bilgisayara taşımak veya görüntülemek için USB ile bağlanarak da işletim sistemi haricindeki klasörlere göz atmak mümkündür. USB kablosunu bilgisayara ve telefona taktıktan sonra telefonunuzun MTP (Dosya Aktarımı) modunda olduğundan emin olun.

Android Dosyaları

Dahili depolama birimine hem PC’den hem de doğrudan telefondaki bir dosya tarayıcısı üzerinden erişilebilir.

 

Dahili depolama alanınız biraz doluysa, burada uygulamalara ait birkaç klasör olduğunu, belki de daha önce kaldırmış olduklarınızı görebilirsiniz. Genel bir kural olarak, herhangi bir uygulama dosyasına müdahale etmenizi önermiyoruz. Ancak bir uygulamayı kaldırdıysanız ve uygulamaya ait bir klasörün geride kaldığını fark ederseniz, klasörü silmenin herhangi bir zararı olmayacaktır. Muhtemelen zaten boş, ya da artık kullanımda olmayan bazı log dosyaları içeriyordur.

Yüklü çok sayıda uygulamanız olmasa bile, varsayılan olarak bu kullanıcı veri bölümü kişilerinizi, resimlerinizi, müziklerinizi vb. saklamak için kullanılan bir dizi klasör içerir. Burada üçüncü taraf uygulamasına ait olmayan en yaygın klasörlerin bir dökümünü sizinle paylaşacağız.

  • Android – Uygulama önbelleği ve kayıtlı veriler için kullanılan varsayılan konumdur. Uygulama verilerinizi kaybetmediğiniz sürece silmeniz önerilmez. Bunu yapmak bazı uygulamaların arızalanmasına neden olabilir.
  • Alarms, Ringtones, Notifications – Bu klasörler, bazı varsayılan ve üçüncü taraf uygulamalar tarafından kullanılabilecek alarmlar, zil sesleri ve bildirimler için özel ses dosyaları depolar.
  • DCIM – Ana kamera uygulamanız tarafından çekilen fotoğraflar buraya kaydedilir. Fotoğrafları microSD kartınıza kaydetmeyi tercih ederseniz, orada da bu klasörün oluşturulduğunu fark edeceksiniz.
  • Download – Chrome veya Firefox gibi bir web tarayıcısından indirdiğiniz herhangi bir dosya burada görünecektir.
  • Pictures, Music, Movies – Bunların hepsi medya ihtiyaçlarınız için çeşitli uygulamalar tarafından kullanılan varsayılan klasörlerdir. Bazı uygulamalar başka yerler belirlemenize izin verir, ancak medya oynatıcıların çoğu bu dizinleri varsayılan olarak arayacaktır. Ekran görüntüleri genellikle Pictures klasörüne kaydedilir.
  • Podcasts – Bu klasör, bazı uygulamalar tarafından podcast dosyalarını diğer müziklerden ayırmak için kullanılır. Bir podcast uygulaması kullanmıyorsanız içi boş olacaktır.
GÖZ ATIN  Telefon İmajı Almak – Mobil Adli Bilişim

 

Telefonda hangi klasörleri silebilirim (veya silmeliyim)?

Uygulama klasörlerinde, ne silmek istediğinizi tam olarak bilmiyorsanız, onları kurcalamak önerilmez. Herhangi bir yere dosya eklemek ve silmek güvenlidir, ancak klasörün tamamından kurtulmak akıllıca olmayabilir. Alarm klasörü gibi bir klasör boşsa, ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak yine de cihazınızda kayda değer bir yer kaplamadığını bilmelisiniz. Daha sonra bir uygulama bu klasöre ihtiyaç duyabileceği göz önüne alındığında belki de en iyisi silmemektir. (Telefonda Hafıza Dolu Sorunu Nasıl Çözülür?)

Zamanla gittikçe artan sayıda uygulamayı yükleyip kaldırdığınızda telefonunuzun dahili hafızasındaki klasörlerin sayısının artması muhtemeldir. Arada bir düzenleme yapmak hiçbir zaman kötü bir fikir değildir. Ancak telefonunuza sık sık dosya taşıma/geri alma yapmıyorsanız endişelenecek bir durum yoktur. Ayrıca, boş klasörleri kaldırmak hiçbir boş alan açmaz. Bunun yerine uygulamaları kaldırmanız veya bazı filmleri silmeniz en doğrusu.

Artık bu klasörlerin her birinin ne için kullanıldığını bildiğinize göre, Android telefonunuzu biraz daha düzenli tutabilir ve telefonda “telefon hafızası dolu” sorunu ile karşılaştığınızda veya  “yetersiz bellek, yeterli depolama alanı yok” uyarısı aldığında hafızada yer açabilirsiniz. (Telefon Hafızasında Yer Açmak)

 

Best Veri Kurtarma olarak size destek sağlamaktan memnuniyet duyarız. Bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. En uygun fiyat tekliflerini almak için tıklayın.


Bu konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Makaleye alt taraftaki Rating kısmından puan vermeyi unutmayın.

Best Veri Kurtarma Merkezi

Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..

Android Telefon Dosya Yapısı
65 kişi oy verdi. Ortalama puan 5

Pin It on Pinterest