Bu yazımızda mevcut iCloud planınızdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi göstereceğiz.
Apple, her iCloud kullanıcısına 5 GB depolama alanı sağlıyor. İlk duyulduğunda kulağa çokmuş gibi gelse de, bu alanın cihaz başına değil hesap başına olduğunu hesaba katarsak yanıldığımızı anlarız. Bu boyuttaki bir depolama Mac, iPhone ve iPad arasında paylaşım yapmaya imkan vermez. Hele bir de hesabınızı aile üyeleriyle paylaşıyorsanız durum daha da kötü. Ne kadar sayıda cihazınız olursa olsun, depolama sınırına ulaşmak kaçınılmaz. Asıl soru ne zaman olacağı?
Apple daha fazla depolama alanı satın almanızı çok istiyor ve bu her zaman bir seçenek: 5GB bizim için yeterli olmadığında daha büyük depolama planlarından birini satın alıyoruz. Ancak 5 GB’tan ücretli bir plana veya ücretli bir plandan daha pahalı bir pakete geçmeden önce, ihtiyacınız olan depolama alanı miktarını azaltabilip azaltamayacağınızı görmeye değer. Bu sadece yer açmakla kalmaz, aynı zamanda paradan tasarruf etmenizi sağlar. Verileri gözden geçirmek aynı zamanda Mac veya iOS cihazlarınızın temizlenmesini ve böylece önem verdiğiniz şeyleri bulmayı çok daha kolay hale getirir.
iCloud’un verilerinizi yedekleme biçimini değiştirmek, kullandığınız depolama alanı miktarı üzerinde büyük bir fark yaratabilir. iPhone Saklama Alanı Dolu sorunu için daha önceki yazımıza göz atabilirsiniz.
1. Çok fazla yedekleme yapmayın
iCloud’un otomatik yedeklemeleri çok fazla yer kaplayabilir. İki tür yedekleme vardır: Sistem yedeklemeleri ve Bağımsız uygulama yedekleri.
Önce sistem yedeklemelerine bakalım. Mac’te, Sistem Tercihleri> iCloud‘a gidin ve ardından sağ alt köşedeki küçük Yönet simgesine tıklayın. Şimdi Yedeklemeler‘i seçin. Burada cihaz yedeklerinin bir listesini göreceksiniz. İstemediğiniz veya ihtiyacınız olmayanları silebilirsiniz.
İOS’ta da Ayarlar> Kullanıcı adınız> iCloud‘a giderek ve Depolama içine girerek yapabilirsiniz. Menü yapısı sürümden sürüme değişir. iOS sürümüne uygun şekilde yedeklemelerinizi görüntülediğinizde cihazı seçebilir ve yedeklemeyi silebilirsiniz. Ayrıca bu cihazın yedeklenmesini tamamen de durdurabilirsiniz.
Şimdi bireysel uygulamaları ele alalım. Süreç büyük ölçüde yedeklemelerle aynıdır, ancak yalnızca iOS içindir. İCloud ayarlarınıza ve depolama alanınıza gidin, iCloud’u kullanan uygulamaların büyük bir listesini göreceksiniz. iCloud’unu düğmeleriyle kapatabilirsiniz: yeşil yanar ve gri yanar.
2. Fotoğraf kitaplığınızı küçültün
iCloud Fotoğraflarını tamamen kapatmak, yer açmak için harika bir çözümdür. Herkes gibiyseniz, yeterince iyi olmayan beğenmediğiniz fotoğraflarınızı dahi muhtemelen silmezsiniz. Onları sildiğinizde ne kadar depolama alanı boşaltabileceğiniz şaşırtıcı olabilir. İstenmeyen resimleri silmek iyi bir alışkanlık. Çok fazla yer kaplayan videolar ise özellikle önemlidir.
Silinmiş fotoğrafların ve videoların gerçekten silinmediğini hatırlamakta fayda var: Onlar aslında hala yer kapladıkları Son Silinenler albümüne taşınırlar. Bu alanı boşaltmak için albüme gidin, saklamanız gereken hiçbir şey olmadığından emin olun ve buradan kalıcı olarak silin.
iPhone’da yer açmak için gerçekten mücadele ediyorsanız iCloud Fotoğrafları’nı tamamen kapatabilirsiniz. Bu muazzam bir fark yaratabilir. iCloud’dan her şey tamamen kaybolmadan önce indirmek için 30 gününüz var.
İCloud fotoğrafları kullanmazsanız, Film Rulonuz otomatik olarak yedeklenir. 1. Adımda anlatılan uygulamaların yedeklemelerini devre dışı bırakma adımlarını takip ederek bunu kapatabilirsiniz.
3. Eski mesajlarınızdan kurtulun
Bir daha asla okumadığınız iletileri neden cihazınızda tutasınız, bunun yerine silin. “Onlar sadece mesaj. Ne kadar yer kaplayabilirler?” diye sorularınız varsa kontrol ettiğinizde 0.5GB’tan fazla olduğunu görebilirsiniz. Çünkü Mesajlar sadece SMS’leri değil, resimli mesajları da içerir. Akıllı telefon kameraları daha fazla megapikselde çekim yaptıkça mesajların boyutları da büyüyor.
Gerçekten büyük boyutlu olanları bulmanın otomatik bir yolu yoktur. Fakat manuel olarak yapmak çok da zor değildir: Mesajlar uygulamanıza gidin, kurtulmak istediğiniz mesajı veya sohbeti bulun ve silin. Mac’te, iletiyi veya ileti dizisinine sağ tıkla veya kontrol tuşuna basmak yeterli. iOS’ta, tek bir mesajı basılı tutun ve açılır menüden Diğer‘i seçin veya ana Mesajlar penceresinden görüşmede sağdan sola doğru hızlıca kaydırın. Bunları yaparken, ihtiyacınız olmayan başka şeylerden de kurtulun: Google doğrulama kodları, bankaların sevimsiz mesajlar, istenmeyen satış mesajları vb.
4. Posta uygulamanızı yönetin
E-postaları yedeklemek için iCloud kullanıyorsanız iletileriniz de tonlarca yer kaplıyor olabilir. Dosya ekleri burada düşmanınız ve birçoğundan kurtulmanın en kolay yolu MAC üzerinden silmek: Mail.app‘ta uygun klasörlere bakın – gönderilen posta klasörünüz işe başlamak için gerçekten iyi bir yer. Görünüm > Sırala> Ekler‘e gidin. Artık tek tek iletileri seçebilir ve gerçekten çok yer kaplayanları silebilirsiniz. Ya da daha toptancı bir yaklaşımla eki olan tüm epostaları yok edebilirsiniz.
Daha tedbirli ilerlemek istiyorsanız, belirli kişilerden gelen veya bu kişilere giden iletileri bulmak için Mail’in arama çubuğunu kullanabilirsiniz. Sonra, saklamak istemediklerinizi silebilirsiniz.
5. Dosyaları iCloud Drive’dan silin
iCloud Drive’ınızı gözden geçirmek ve ihtiyacınız olmayan şeyleri silmek de gerçek bir fark yaratabilir.
Dikkatli değilseniz, iCloud Drive ihtiyacınız olmayan şeylerle dolu olabilir. Örneğin, iCloud Drive’ınız çocuklarınızın ödevleri için oluşturduğu projeleri, tonlarca Sesli Not ve Müzik Notunu ve artık ihtiyaç duymadığımız PDF yığınlarını içermesi çok karşılaşılan bir durum. Bu gereksiz dosyalardan kurtulmak birkaç gigabayt depolama alanı açacaktır.
iOS 11 ve üzerindeki sürümlerde dosyalarınızı şöyle silebilirsiniz: Dosyalar uygulamasına gidip Gözat> iCloud Drive‘ı seçip dosyaları silebilirsiniz. iOS’un önceki sürümlerinde iCloud Drive uygulamasında her şeyi bulursunuz – ancak çok sayıda dosyadan kurtulmak istiyorsanız Mac üzerinden çok daha hızlı ve daha kolay yaparsınız. iCloud Drive etkin değilse, Sistem Tercihleri> iCloud‘da açabilirsiniz.
Windows için iCloud uygulamasını yüklerseniz aynısını Windows’ta da yapabilirsiniz.
Eklemek istediğiniz başka ipucunuz var mı? İşinize yarayan çözümleri lütfen Yorumlar’dan bize yazın. Diğer birçok konuda bilgi edinmek ve destek almak için Blog Yazılarımızı okuyabilir veya bize ulaşabilrsiniz.