Bir Bilgisayar Hard Diskini Bu Adımlarla Temizleyin.

Bir sabit sürücüyü güvenli silmek, hard disk üzerindeki tüm bilgileri tamamen silmek veya yok etmek anlamına gelir. Her şeyi silmek bir sabit diski güvenli silmek anlamına gelmediği gibi harddiski biçimlendirmek de güvenli silme için tek başına yeterli değildir. Harddisteki bilgileri kalıcı olarak silmek için fazladan bir kaç adım atmanız gerekecek.

Bir sabit sürücüyü biçimlendirirken veya bir bölümü silerken, genellikle yalnızca dosya sistemini silerek aslında sadece verileri görünmez hale getirirsiniz. Başka bir ifadeyle, dosya sisteminin tuttuğu kayıtları siler ancak verilerin kendisini disk üzerinden kaldırmış olmazsınız. Bu şekilde yapılan silme işlemlerinde bilgileriniz bir dosya kurtarma programı veya özel bir donanım ile kolayca geri getirilebilir. Özel bilgilerinizin sonsuza kadar gittiğinden emin olmak istiyorsanız, farklı bir yazılım kullanarak sabit sürücüyü silmeniz gerekir.

Önemli: Windows 10, Windows 8, Windows 7 ve Windows Vista’daki format komutunu kullanarak daha basit bir silme hakkında bilgi için sayfanın altındaki İpucu 2’ye bakın.

 

Hard Diski Veri Kurtarılamayacak Şekilde Silmek

Not:  İşlem sürücünün ne kadar büyük olduğuna ve hangi yazılım/metot ile silmeyi seçtiğinize bağlı olarak birkaç dakika ile birkaç saat aralığında sürebilir.

  1. Tutmak istediğiniz her şeyi yedekleyin. Sabit diskin silinmesi tamamlandığında, sürücü üzerinde herhangi bir dosyayı bulmanın kesinlikle hiçbir yolu yoktur. Bazen tek bir hard diskte birden fazla bölüm bulunur. Windows’daki Disk Yönetimi Aracı‘ndan hard diskte var olan bölümleri görebilirsiniz.
  2. Ücretsiz veri imha programı indirin. Hard diskte var olan dosyalardan sadece bir kısmını silmek isterseniz En İyi 3 Dosya Öğütücü Program‘ları kullanabilirsiniz. Bu yazıdan Bitkiller programı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  3.  Windows’un yüklü olduğu sabit sürücüyü silecek iseniz, Windows’u başlatmadan güvenli silme yapmanız gerekecektir. Bunun için Ücretsiz Güvenli Silme Programı-DBAN’ı kullanmanızı öneririz. Muhtemelen en yaygın kullanılan sabit disk silme aracı budur. Link’teki yazıda nasıl kullanıldığına dair detayları bulabilirsiniz.
  4. Sonra, yazılımı yüklemek için gerekli olan tüm adımları tamamlayın veya DBAN gibi önyüklenebilir bir program olması durumunda ISO görüntüsünü CD/DVD’ye veya bir USB aygıtına alın.
  5. CD/DVD kullanıyorsanız, bu işlem genellikle ISO imaj dosyasını bir diske yazdırmayı ve daha sonra programı çalıştırmak için diskten önyüklemeyi gerektirir. Bir flash disk veya başka bir USB sürücüsü kullanıyorsanız, ISO imajını kullanarak önyüklenebilir (bootable) USB oluşturmak ve ardından bu USB sürücüsünden önyükleme yapmak gerekir.
  6. Harddiski programın talimatlarına uygun şekilde silin.Not: Veri imha programları bir sabit sürücüyü silmek için birkaç farklı yöntem kullanmaktadır. Hard disk güvenli silme algoritmalarının etkinliğini veya nasıl bir işlem yaptığını merak ediyorsanız biraz araştırmak da fayda var. Ama uğraşmak istemezseniz, ABD Savunma Bakanlığı standardı olan DoD 5220.22-M metodunu tercih edebilirsiniz.
  7. Bir sabit sürücüyü uygun bir şekilde sildikten sonra, diskteki tüm bilgilerinizin kalıcı olarak temizlendiğinden emin olabilirsiniz. Artık Windows’u sürücüye yükleyebilir, yeni bir bölüm oluşturabilir, sabit disk veya bilgisayarı satabilir veya verebilir, geri dönüşüme tabi tutabilir veya elden çıkarabilirsiniz. Ne yapmak istediğiniz tamamen size kalmış.
GÖZ ATIN  Facebook Hesabı Çalındığında (Hacklendiğinde) Hemen Yapmanız Gerekenler

 

Harddisk Silme İpuçları ve Daha Fazla Bilgi

  1. Bir sabit sürücüyü tamamen silmek için çeşitli yollar vardır. Ancak veri imha yazılımını kullanmak en kolayıdır. Harddiskin tekrar kullanılmasına imkan sağlaması da bir kazançtır.
  2. Harddiski kalıcı silme, işletim sisteminden bağımsızdır. Bu nedenle önyüklenebilir araçları kullandığınızda Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Linux veya başka herhangi bir PC işletim sistemi kullanıyorsanız hepsi için aynı adımları izleyebilirsiniz.
  3. Windows Vista’dan başlayarak, biçimlendirme işlemi değişti ve standart (hızlı olmayan) biçimlendirmede tek geçişli sıfırlama uygulanmaya başlandı. Başka bir deyişle, harddisk formatlama esnasında çok basit bir sabit disk silme gerçekleştirilir.Tek bir sıfırlama geçişi sizin için yeterince iyi ise, hızlı olmayan bir biçimlendirme ile süreyi azaltabilirsiniz. Daha güvenli bir yöntem istiyorsanız, yukarıdaki sabit sürücü silme talimatlarını uygulayın.
  4. Unutmayın, Windows üzerinden yapacağınız biçimlendirmede işletim sisteminin kurulu olduğu bölümü güvenli silemezsiniz. Tüm fiziksel diski “kalıcı silmek” isterseniz bunu işletim sistemini başlatmadan önce yapmak şarttır. Ayrıca, sadece bir bölümü biçimlendirmek çoğu zaman yeterli olmayabilir. Harddisk’te birden fazla bölüm varsa, bu ek sürücüleri de biçimlendirmeniz gerekir.
  5. Yapmak istediğiniz şey, sildiğiniz dosyaların gerçekten yok olduğundan emin olmaksa güvenli veri silme programları ihtiyacınızı karşılayacaktır. Linux tabanlı bir işletim sisteminde dosyaları kalıcı olarak “yok eden” programlar için Linux Güvenli Dosya Silme Komutları yazısına bakınız. Windows’taki “kalıcı silme” programlarının birçoğu, boş gözüken ama aslında disk üzerinde var olan boş alan silme işlemini de gerçekleştirir; bu da tabii ki daha önce silinen dosyalarınızın tümünü içermektedir.

Best Veri Kurtarma Merkezi

Biz Kurtarılamaz Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir!

 

Harddiskteki Bilgiler Kalıcı Olarak Nasıl Silinir?
118 kişi oy verdi. Ortalama puan 4.9
GÖZ ATIN  iPhone'u Satmadan Önce İçindekiler Nasıl Silinir?

Pin It on Pinterest