Hız, gizlilik ve kullanışlılık açısından en iyi tarayıcılar bu yazımızda…
Tarayıcı seçiminiz interneti nasıl deneyimlediğiniz konusunda büyük bir fark yaratır. Yeni bir tarayıcıya geçişinizden bu yana birkaç yıl geçtiyse, değişimin ortaya çıkarabileceği etki karşısında şok olabilirsiniz.
En iyi tarayıcı hangisidir? Hız ve gizlilik, bir tarayıcı seçerken size yol gösterecek en önemli hususlardan ikisidir. Bazıları sistem kaynaklarınızdan daha fazlasını isterken bazıları nispeten hafiftir. Bazıları ise sanal kimliğinizi çevrimiçi korumak için tam güvenlik araçları sunar, diğerleri ise çerezlerin ve reklamların engellenmemesini sağlar.
Tarayıcı karşılaştırmasında her kriter birbirine çok yakın sonuçlarla bitiyor. Ancak Firefox’un bugün indirebileceğiniz en iyi tarayıcı olduğuna inanıyoruz. Tabii ki, kusurları olmadığından değil. Ancak geliştirici Mozilla, kullanıcıların gizliliğini destekleme ve üçüncü tarafların sizi web’de izlemesini durdurmak için araçlar geliştirme taahhüdüne bağlı kalması bizi etkilemekte.
Yeni çıkan Chromium tabanlı Edge birçok konuda iddialı. Google Chrome ile aynı tarayıcı uzantılarını destekliyor ve fark edilir şekilde daha az RAM tüketerek daha hızlı performansa olanak tanyor.
Burada anlatılanlar katı gerçek olmaktan uzaktır ve isimlere, markalara takılmanın ötesinde tarayıcı kullanım amacınıza bağlı olarak başka bir tarayıcı seçmek size daha fazla daha fazla rahatlık sunabilir. Rehberimizin tamamı için okumaya devam edin ve sizin için en iyisini keşfedin.
Bir bakışta en iyi tarayıcılar
1. Mozilla Firefox
Uzman kullanıcılar ve gizlilik koruması için en iyi tarayıcı
İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
- İnanılmaz derecede esnek
- Platformlar arası senkronizasyon
- İyi gizlilik koruması
- Rakiplerden biraz daha yavaş
Firefox uzun zamandır internetin İsviçre Çakısı ve favori tarayıcımız oldu. Sürüm 72 özellikleri oldukça iyi: E-posta adresiniz bilinen bir veri ihlaline dahil edilirse sizi uyarabilir, bu sinir bozucu izin bildirimleri açılır pencerelerini engeller, tarayıcılardaki “parmak izi takibini” engeller. Daha önce olduğu gibi, hem görünümü hem de kullanabileceğiniz uzantılar ve eklentiler açısından sonsuz şekilde özelleştirilebilir. Geçen yılki revizyon, Chrome’un gerisinde kalmaya başlayan performansını önemli ölçüde geliştirdi ve oldukça mütevazı donanımlarda bile pürüzsüz ve sağlam çalışır hale geldi.
Firefox’u sevsek de favori tarayıcımızın geleceği için endişeliyiz. 2019, Mozilla için harika bir yıl değildi. Sorunların kaynağı ile ilgili ekipler arasında iyi anlaşılmayan bir dizi karmaşık sisteme sahip olmasının bir sonucu olduğu iddia edildi. Şirket içi kalite güvence ekiplerinin eksikliği de vurgulandı. 2020’nin başlarında ise yapılan güncellemelerle Firefox tekrar karalı bir tarayıcı haline geldi.
2. Microsoft Edge
Eski tarayıcıdan gerçekten harika modern bir tarayıcıya geçiş
İşletim sistemi: Windows, macOS, Android, iOS, Linux çok yakında
- Çok, çok hızlı
- Gizlilik araçları
- Siteleri uygulama olarak kaydedebilir
- Windows varsayılan tarayıcı dayatması can sıkıyor
Daha yaşlı okuyucular Microsoft’u Tarayıcı Savaşlarının kötü adamları olarak hatırlayacaklardır. Bu da sonuçta Firefox ve Chrome’un yükselişine yol açtı. Ancak Microsoft şu anda meleklerin yanında ve Edge tarayıcısı Chromium’un kalbinde yeniden inşa edildi. Microsoft Edege, Windows’un varsayılan tarayıcısıdır ve iOS, Android ve Mac için de sürümleri vardır.
Yeni Chromium destekli sürüm, öncekinden oldukça hızlıdır ve Yüksek Sesle Okuma, Chromecast cihazlarına satır içi videolar gibi medya yayınlama yeteneği, Opera tarzı bir başlangıç sayfası ve iyi bir eklenti seçimi gibi bazı kullanışlı özellikler içermektedir. Şifre yöneticileri, reklam engelleyiciler vb. web sayfalarını uygulamalar olarak da indirebilir ve ardından tüm tarayıcıyı başlatmak zorunda kalmadan bağımsız uygulamalar olarak çalışabilirsiniz. Bu, Google Dokümanlar veya Twitter beğenileri için oldukça yararlıdır.
Microsoft Edge’te çok sayıda özelleştirme seçeneği var ve özellikle kafa karıştırıcı olabilecek ayarları daha net hale getiren Gizlilik ve Hizmetler sayfasını ve Site İzinleri sayfasını beğendik. Bu, açılır pencerelerden ve reklam engellemeden MIDI cihaz erişimine ve medya otomatik oynatmasına kadar her şey dahil, belirli sitelerin neler yapabileceği üzerinde ayrıntılı kontrol sağlıyor.
Edge, Chrome’a benziyor ve Chrome gibi çalışıyor, ancak Chrome’dan daha çok sevdiğimizi itiraf etmek zorundayız.
3. Google Chrome
Bu dünyanın en sevdiği tarayıcıdır, ancak bir bellek canavarı olabilir.
İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
- Hızlı performans
- Kolay fonksiyonelleştirme
- Platformlar arası kullanılabilir
- Kaynak tüketimi fazla
Taklit, en samimi övgü biçimiyse, Microsoft’un kendi Edge tarayıcısı için Chromium’u benimsemesi Google’a haklı bir gurur kaynağı olmalıdır.
Ancak Microsoft’un yarışmada büyük ölçüde Google’ı yendiği bazı alanlar var. En önemlisi kaynak kullanımında: Chrome, ağır kaynak talepleriyle ünlüydü ve sınırlı RAM ile düşük güçlü donanımlarda hantal kalıyordu.
Yeni Sekme Dondurma özelliği, arka plan sekmelerini otomatik olarak ‘dondurarak’ bu sayede kaynakları gereksiz yere kullanmamalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
Chrome 79 hiçbir şekilde kötü bir tarayıcı değildir. Tam tersine: mükemmel bir eklenti kütüphanesi, platformlar arası destek ve senkronizasyon, mükemmel otomatik doldurma özellikleri ve web geliştiricileri için bazı harika araçlara sahip mükemmel bir tarayıcı. E-postanızın güvenliği ihlal edildiğinde sizi uyarır, uyumlu sağlayıcılar için güvenli DNS aramasına sahiptir (Google’ın kendi Genel DNS’i bunlardan biridir). Güvenli bağlantılarda komut dosyaları ve resimler gibi birçok tehlikeli karışık içeriği engeller. Geceleri gezintiyi kolaylaştıran Chrome karanlık modu da kullanışlı.
Bunların hepsi iyi noktalar olsa da Chrome’un Firefox’un gizlilik korumasına yenildiğini, Edge’in zaman geçirmek için daha hoş olduğunu ve diğer tarayıcıların Google’ın tüm hayatlarımızda biraz fazla yer aldığı korkusunu aşmada faydalı olduğunu düşünüyoruz.
4. Opera
İçerik toplamak için özellikle iyi olan şık bir tarayıcı
İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
- Yerleşik proxy
- Mükemmel güvenlik özellikleri
- Gerçekten güzel bir arayüz
- Artık Opera Turbo yok
Opera, ilk çalıştırdığınızda farkını ortaya koyuyor. Açılış ekranı, yerleşik reklam engelleyicisini açmanıza, yerleşik VPN’i kullanmanıza, kripto para birimi için Kripto Cüzdanını açmanıza, kenar çubuğundan tarayıcı içi mesajlaşmayı etkinleştirmenize olanak tanır. Açık veya koyu modlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
Gerçekten iyi bir tarayıcıya harika bir giriş olsa da, eğer bir oyuncuysanız bunun yerine Opera GX’i kontrol etmelisiniz: Bu, özellikle oyuncular için tasarlanmıştır ve Twitch entegrasyonu ve Razer Chroma desteğine sahiptir.
Opera başka bir Chromium tabanlı tarayıcıdır, bu nedenle performansı hızlıdır. Chrome kitaplığındaki eklentileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, daha sonra geri dönmek istedikleri şeyleri sıklıkla tespit eden insanlar için tasarlanmış Flow gibi kendi ilginç fikirlerine de sahiptir: Sürekli olarak kendinize ilginç bağlantıları e-posta veya mesaj ile gönderiyorsanız, Flow bunu daha fazlasını yapmanızı sağlar. Zarif bir şekilde telefonunuzdaki Opera’dan bilgisayarınızdaki Opera’ya içerik paylaşmayı kolaylaştırarak size mükemmel rahatlık sunar.
Ayrıca Feedly RSS okuyucu, Apple News veya Flipboard tablet uygulamasını anımsatan Kişisel Haberler de var: Kişiselleştirilmiş çevrimiçi gazeteler oluşturmak için tercih ettiğiniz haber kaynaklarını eklemenizi sağlar.
Opera kullanışlı özelliklerle doludur. Ancak en sevdiğimiz özelliklerden biri artık sadece masaüstü tarayıcısı olmamasıdır: Görüntüler gibi internet verilerini sıkıştırarak düşük hızlı bağlantılarda daha hızlı yüklenmesini sağlayan Opera Turbo, artık yalnızca mobil tarayıcılar için kullanılabilir. Bununla birlikte, kullanışlı bir pil tasarrufu moduna sahip olursunuz. Bu sayede, indirme hızınız yavaş olduğunda en azından dizüstü bilgisayarınızın pilinin bitmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
5. Vivaldi
Benzersiz yerleştirme ve sekme istifleme ile kendi tarayıcınızı oluşturun.
İşletim sistemi: Windows, macOS, Linux, Android (beta)
- İnanılmaz özelleştirilebilir
- Yaratıcı arayüz özellikleri
- Chrome uzantılarını destekler
Vivaldi, Opera geliştiricilerinin tasarımlarından etkilenmiş gibi dursa da Opera gibi nama sahip büyük tarayıcılarından farklı şeyler yapıyor. Aslında, Vivaldi tamamen kişiselleştirme ile ilgilidir. Tarayıcının çalışma şeklinden kullanıcı arayüzünün görünümüne kadar hemen hemen her şeyi düzenleyebilirsiniz.
Chromium bir kez daha burada karşımıza çıkıyor. Bu, çoğu Chrome eklentisini kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ancak göz önünde duran diğer Chromium tabanlı tarayıcılardan çok farklıdır. Siteleri kenar çubuğuna sabitleyebilir, araç çubuklarını uygun olan her yere yapıştırabilir ve sayfaların yazı tiplerini ve renk düzenlerini ayarlayabilirsiniz. Bir not panelinin yanı sıra olağan geçmiş ve yer imlerine sahip olmak kolayca yapılabilecekler arasında. Vivaldi ile aramanın çalışma şeklini özelleştirin ve arama motorlarına takma adlar verin. Sekmelerin çalışma şeklini değiştirmek, gruplanmak ve çok daha fazlasını ayarlamak mümkün.
Hatta belirli sitelerde ne kadar zaman harcadığınızı görmek için geçmişinizi grafik biçiminde bile görüntüleyebilirsiniz. Özellikle düzinelerce açık sekmeyi takip etmeye çalışan herkes için bir nimet olan sekme yığınlarını seveceksiniz.
Bir şeylerle uğraşmak yerine arayüzlerle uğraşmayı seven biriyseniz, potansiyel bir üretkenlik kabusu olabilir. Ancak tam olarak ne istediklerini ve nasıl çalışmasını istediklerini bilen güç kullanıcıları için harika bir tarayıcı.