Bilgisayarınızda karşılaşacağınız en can sıkıcı hataların çoğu, şifresini çözmeniz için oldukça karmaşık mesajlar verir… Ama şükürler olsun, bazıları “Boot Device Not Found” hata mesajı gibi oldukça basittir.

Yine de, bilgisayarınızı başlattığınızda ve kendinizi böyle bir hata mesajına bakarken bulduğunuzda, ne kadar basit olursa olsun, hayal kırıklığına uğrayacaksınız… ve biraz da korkacaksınız, özellikle de neler olduğundan emin değilseniz.

Boot Device Not Found” hata mesajı birçok farklı anlama gelebilir. Önyükleme sıranız yeniden düzenlendiyse veya sabit diskinizin dosya sisteminin onarılması gerekiyorsa, bu küçük bir rahatsızlık olabilir. Bilgisayarınızın hard diski bozuldu ise ve aile fotoğraflarınızı en son yedeklediğinizde altı ay önceyse, bu daha çok bir kabus gibi hissedebilir.

Soğukkanlı olun, sakin olun ve sorunu giderin. Çoğu zaman kabusa dönüşmeden hatanın üstesinden gelebileceksiniz.

 

“Boot Device Not Found” ne anlama geliyor?

Bazı başlangıç ​​hataları, bilgisayar dünyasına aşina olmayan kişilere bir şey ifade etmeyen şifreli harf ve sayı dizileriyle birlikte gelir. Neyse ki, bir “Boot Device Not Found” hatası oldukça basit ve çözümü açıktır.

Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayarınızın düzgün şekilde başlaması için bir önyükleme cihazına ihtiyacı vardır. Ancak bilgisayarınız bunu farklı sebeplerle algılayamadığında hata verir. Bu nedenle, Windows’u normalde olduğu gibi yüklemek yerine, anakartınızın BIOS’u size bir hata mesajı verirken monitörünüze bakmak zorunda kalıyorsunuz.

Önyükleme aygıtı, bir USB bellek, CD/DVD sürücüsü aracılığıyla bilgisayarınıza bağlı veya bilgisayarınızın önyükleyebileceği doğrudan ana karta bağlı bir depolama aygıtıdır. Örneğin, bilgisayarınızın dahili harddiski Windows 10 (veya hangi Windows sürümüne sahipseniz) veya üzerinde işletim sistemi yükleme veya onarım yazılımı bulunan bir CD, DVD veya USB flash sürücü. Bilgisayarınız, üzerinde doğru verilere sahip olmayan bir depolama aygıtından düzgün şekilde önyükleme yapamaz. Yani işletim sistemini başlatamaz.

 

“Boot Device Not Found” hatalarının sebebi nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayarınız bir önyükleme aygıtı bulamadığında “Boot Device Not Found” hatası oluşur.

PC’nizin bir depolama aygıtından önyükleme yapmasının tam olarak ne anlama geldiğini ayrıntılarıyla inceleyelim. Bu, açık bir şekilde bunun gibi bir başlangıç ​​hatasıyla karşılaşmanız dışında, bilgisayarınızı her başlattığınızda sorunsuz olarak açılması eylemidir.

Önyükleme aygıtı, bir depolama aygıtında (bir sabit disk sürücüsü, bir yarıiletken sürücü, vb.) kendisini önyüklenebilir bir depolama birimi olarak bilgisayarınızın BIOS’una (ana kartınızın ürün yazılımı) açıkça tanımlayan bir bölümdür. Kendisini iki şekilde önyüklenebilir bir aygıt olarak tanımlar.

  • Önyüklenebilir depolama aygıtı kendini BIOS’a tanıtır. “Merhaba, ben SATA ile bağlı 250 gigabaytlık bir sabit sürücüyüm” veya “Merhaba, USB bağlantı noktasına takılı sekiz gigabaytlık bir flash sürücüyüm” vb.
  • Anakartınız, bilgisayarınıza bağlı tüm depolama aygıtlarının öncelikli bir listesini tutar. BIOS’a bir önyükleme aygıtı (veya makinelerin bir yerine sıfırdan sayma eğiliminde olduğu için sıfırıncı aygıt) olduğunu söyleyen ilk aygıt, bilgisayarınızın önyükleneceği aygıttır. Bu depolama aygıtının önyükleme sektöründeki veya bölüm tablolarındaki önemli yerlerdeki belirli veri bitleri işletim sisteminin ayağa kalkmasını tetikler.
GÖZ ATIN  Harici Harddisk Algılanıyor ama Bilgisayarda Görünmüyor

Bilgisayarınız bir önyükleme aygıtını böyle seçer. Ya da en azından dener. Listedeki ilk aygıttan başarılı bir şekilde önyükleme yapamazsa, karşınıza çıkan “Boot Device Not Found” hata mesajı ile sonuçlanma şansınız yüksektir.

Artık bu hataların nedenini biliyoruz. Şimdi, önyükleme aygıtınızın bir önyükleme aygıtı olarak tanımlanmasını durdurmasına neden olan koşullara geçebiliriz.

 

“Boot Device Not Found” hatalarının başlıca nedenleri:

  1. BIOS’un kafası karıştı. Bazen, yapılandırma değişiklikleri ve diğer sorunlar, bilgisayarınıza bağlı depolama aygıtlarının önyükleme sırasının yeniden düzenlenmesine neden olabilir. Sonuç olarak, bilgisayarınız bir depolama aygıtından veya gerçekte doğru bir önyükleme aygıtı olmak için doğru yapılandırmaya sahip olmayan bir bölümden önyüklemeye çalışabilir. Örneğin, Windows yüklü sabit disk sürücünüzden veya Windows yükleme / kurtarma dosyalarının bulunduğu bir USB sürücüsünden önyükleme yapabilirsiniz, ancak tüm aile fotoğraflarınızın bulunduğu USB harici hardiskinizden önyükleme yapamazsınız.
  2. Harddiskinizin önyükleme sektörü veya bölüm tablosu bozulmuş. Harddiskinizdeki bu önemli meta veriler ciddi şekilde bozulursa, sabit sürücünüz veya en azından işletim sisteminizi içeren bölüm boş görünebilir. Genellikle, tüm verileriniz hala cihazdadır. Ancak onu hedefleyen tabelalar artık mevcut değildir. Bu durumda, genellikle işletim sisteminizi yeniden yükleyerek cihazınızda bulunan önemli dosyaları geri getirme olasılığınız düşüktür.
  3. Harddiskiniz bozuldu. Bu, “Boot Device Not Found” hatasının yaygın bir nedenidir. Harddiskler tipik olarak bozulmadan önce yaklaşık beş ila on yıl dayanır. Ancak ömürleri iş yüklerine ve ne kadar stres altında olduklarına bağlıdır. Hardiskin tıkladığını, biplediğini veya başka garip sesler çıkardığını duyuyorsanız, bilgisayarınızla hemen bağlantısını kesin. Değiştirmeniz gerekecek.
  4. Harddiskinizi anakarta bağlayan SATA/IDE kablosu gevşek veya çalışmıyor. Bu, İnternet’teki hemen hemen her sorun giderme web sitesinin ortaya çıkaracağı olası bir nedendir. Pratikte bunun gerçekleşmesi çok nadirdir. SATA kablolarını% 0,1’lik olasılıkla “Boot Device Not Found” hatasının temel nedeni oldukları için kontrol edebilirsiniz. Çünkü yapılması kolaydır ve şanslı olabilirsiniz. Ancak  yukarıdakilerden biri olma ihtimali çok daha fazla yüksektir.

 

boot-device-not-found

“Boot Device Not Found” hata mesajıyla ilgili ne yapabilirsiniz?

BIOS ayarlarınızı kontrol edin ve önyükleme sırasında doğru aygıtın ilk sırada olduğundan emin olun

Bilgisayarınızı başlattığınızda, PC’nize bağlı aygıtların sırasını BIOS menüsünden değiştirebilirsiniz.

BIOS menüsüne girmek için bilgisayarınızı açın ve ilk başlangıç ​​ekranının açılmasını izleyin. Bu, işletim sisteminiz yüklenmeden önce bilgisayar üreticinizin logosunun bulunduğu ekrandır. Başlangıç ​​ekranında, BIOS menüsüne girmek için hangi tuşa basmanız gerektiğini belirten bir metin satırı olacaktır. Basılacak klavye tuşu, üreticiden üreticiye değişir. Ancak ESC, F1, F2, F8 veya F10 olma eğilimindedir. Bilgisayarınız başlangıç ​​ekranından çıkmadan önce ilgili tuşa basmak için yalnızca birkaç saniyeniz olacaktır.

GÖZ ATIN  Harddisk Arıza Uyarı İşaretleri ve Belirtileri

BIOS menüsünün kendisi de üreticiye göre değişiklik göstermektedir. Ancak BIOS kurulumunu veya cihaz seçimi menüsünü seçerek, bilgisayarınıza hangi depolama cihazlarının bağlı olduğunu görebileceksiniz. Bilgisayarınızın dahili harddiskinin listenin en üstünde olduğundan emin olun. Zaten öyleyse, harddiskte bir sorun var demektir.

Windows’u bilgisayarınızın harddiskine yeniden yükleyin

Harddisk dosya sistemindeki hasarı gideremiyorsanız, ancak sürücü fiziksel olarak sağlıklı görünüyorsa, Windows’u yeniden yüklemeyi ve yeni bir başlangıç ​​yapmayı düşünün.

Harddiskinizi değiştirin ve Windows işletim sisteminizin yeni bir sürümünü yükleyin

Harddisk bozulmuşsa, yeni bir tane satın almanız ve üzerine Windows’u yüklemeniz gerekir. Yedeklemediğiniz sürece verilerinizin hiçbiri eski sürücüden yenisine taşınmaz ve muhtemelen önümüzdeki birkaç günü Windows ile birlikte gelen tüm bloatware’leri sıkıcı bir şekilde temizleyip tüm favori uygulamalarınızı yeniden yükleyerek geçireceksiniz. Ama en azından tekrar çalışan bir bilgisayarınız olacak.

Harddiskinizin güvenli bir şekilde bağlandığından emin olmak için kabloları kontrol edin

Yine, bu çok nadir ve düşük bir olasılıktır. Ancak kontrol etmenin zararı yoktur.

 

Yeniden Windows Kurulumu Yapmadan Önce Bekle!

Windows’u bilgisayarınızın harddiskine yeniden yüklüyorsanız, durun ve bilgisayarınızdaki tüm belgeleri, fotoğrafları, videoları, e-postaları vb. düşünün. Onları herhangi bir yerde yedeklediniz mi? Herhangi bir hamle yapmadan önce iki kez kontrol etmeyi düşünün. Windows’u harddiske yeniden yüklemek, tüm dosyalarınız üzerinde veri kaybına neden olabilir.

Belki de dosyalarınızı bir kez harici bir sabit diske kopyaladınız ve unuttunuz. Belki de dosyalarınızı en son yedekleyişiniz altı ay önceydi. Veya sizin için önemli olan her şeyin OneDrive veya Google Drive ile senkronize edilip edilmediğinden emin değilsiniz. Ne olursa olsun, her zaman kontrol etmelisiniz. Harddiskiniz fiziksel olarak sağlıklı olduğu sürece, ondan verileri alma şansınız hala yüksektir.

PC’nizin harddiski gerçekten arızalıysa, verilerinizin yakın zamanda yedeklenip yedeklenmediği konusunda daha da fazla endişelenmeniz kaçınılmazdır. Neyse ki, dosyalarınızı yedeklemediyseniz, veri kurtarma laboratuvarımız hizmete hazır.

 

“Boot Device Not Found” Hatası Nasıl Onarılır?
3 kişi oy verdi. Ortalama puan 5

Pin It on Pinterest