Çok sayıda veri kurtarma programı silinmiş dosyaları kurtarabilir, ancak bilgisayarınıza önyükleme yapamıyorsanız, açılmayan bilgisayar ile baş başaysanız, Windows başlatılamıyorsa veya tüm sürücü biçimlendirilmişse ne yapacaksınız? Derin taramayla silinmiş dosyaları, hatta tüm bölümleri nasıl kurtaracağınızı açıklıyoruz. Çeşitli sebeplerle açılmayan bilgisayardan veya harddiskte var olan ve silinmiş dosyaları Ubuntu Live USB ile kurtarmanın basit yollarını göstereceğiz.
Çökmüş Bilgisayardan Veri Kurtarma
Bu yazıda Windows, Linux veya Mac bilgisayar biçimlendirilmiş olsa ya da bölüm tablosu tamamen silinmiş olsa bile harddiskten verileri kurtarabilen dört aracı inceleyeceğiz. Çökmüş bilgisayardan kendi gayretlerinizle veri kurtarmaya çalışabilirsiniz. Ancak ağır bir şekilde bozulmuş, hasar almış veya çalışmayan hard diskler için bu yöntemlerin işe yaramayacağını bilmelisiniz. Bunlar için en iyi çare BEST Veri Kurtarma‘ya başvurmaktır.
Açılmayan Bilgisayardan Veri Kurtarma Testi
Bu araçları göstermek için, 1GB’lık bir harddisk kullandık. Diskin yarısını Linux’ta kullanılan bir dosya sistemi olan ext2 ve diğer yarısını ise daha eski Windows sistemlerinde kullanılan FAT32 ile bölümledik. olarak bölümlenen bölümün yarısı olan ext2 bölümünün yarısına sahip küçük bir 1 GB’lık sabit disk kurduk. İki bölüme de on rastgele fotoğraf kaydettik.
Sonra bölüm tablosunu GParted‘da görülen bölümleri silerek sabit diskten sildik.
Verilerimiz sonsuza dek kayboldu mu?
Linux Veri Kurtarma Araçlarının kurulumu
Önyüklenebilir Ubuntu Live USB hazırlayarak işlemlere başlıyoruz. Kullanacağımız tüm araçlar Ubuntu’nun universal deposunda mevcut. Aşağıdaki adımları takip ederek kurulumu tamamladık.
- Depoyu etkinleştirmek için, sol üstteki System‘i tıklayarak Synaptic Package Manager’ı açın.
- Ardından Administration > Synaptic Package Manager’a gidin.
- Settings > Repositories‘a tıklayın.
- ” Community-maintained Open Source software (universe)” etiketli kutuya bir onay ekleyin.
- Close‘a basın.
- Ardından ana Synaptic Package Manager penceresinde Reload düğmesine tıklayın.
- Paket listesi yeniden yüklendiğinde ve arama dizini yeniden oluşturulduğunda, şu paketlerden birini veya tümünü yüklemek için arayın ve işaretleyin: testdisk , foremost ve scalpel.
Testdisk, kayıp bölümleri kurtarabilen ve önyükleme sektörlerini onarabilen bir programdır. Ayrıca, tonlarca farklı dosya sisteminden çok farklı türde dosyaları kurtarabilen PhotoRec‘i içerir.
Foremost, ABD Hava Kuvvetleri Özel Araştırmalar Ofisi tarafından geliştirilmiştir. Başlıkları ve diğer iç yapıları kullanarak dosyaları kurtarır. Bu program harddiskler veya çeşitli araçlar tarafından oluşturulan harddisk imaj dosyaları üzerinde çalışır.
Son olarak, Scalpel her şeyden önce aynı işlevleri yerine getirir, ancak gelişmiş performans ve düşük bellek kullanımına odaklanır. Daha az RAM ve daha eski bir makineniz varsa Scalpel daha iyi çalışabilir.
Harddisk Bölümleri Kayboldu. Nasıl Kurtarılır?
Harddiskte C: veya D: sürücüsü kayboldu göremiyorum diyorsanız, bölüm tablosu bozuk olabilir. Önemli dosyalarınızı kurtarmaya başlamadan önce, tek bir adımda sürücünüzde bir veya daha fazla bölümü kurtararak tüm dosyalarınızı birden geri getirmek mümkün olabilir.
Testdisk , harddiskteki yazılımsal hataları onarmak için müthiş bir araçtır. Bir terminal (Applications > Accessories > Terminal) açıp şunu yazarak başlayın:
İsterseniz, log dosyası oluşturmayı (create a new log file) yapılan işlemlerin detaylarını buradan görebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra, makinenizdeki depolama ortamlarının listesiyle karşılaşırsınız. Boyutları ve etiketlerine göre bölümlerini kurtarmak istediğiniz harddiski tanımlayabilmeniz gerekir.
TestDisk, aranacak bölüm tablosu türünü seçmenizi ister. Çoğu durumda (ext2 / 3, NTFS, FAT32 vb.) Intel‘i seçmeli ve Enter‘a basmalısınız.
Sonra Analyse öğesini vurgulayın ve Enter tuşuna basın.
Bizim durumumuzda, küçük sabit diskimiz daha önce NTFS olarak biçimlendirilmiştir. Şaşırtıcı şekilde, TestDisk bu bölümü buldu, ancak kurtaramadı.
Ayrıca, yeni sildiğimiz iki bölümü de buldu. Niteliklerini değiştirebilir veya daha fazla bölüm ekleyebiliriz. Fakat sadece Enter tuşuna basarak bunları kurtarmayı istiyoruz.
TestDisk tüm bölümlerinizi bulamazsa, sol ve sağ ok tuşları ile derin taramayı (Deeper Search) seçerek daha uzun sürecek bir işlem başlatabilirsiniz. Bizde sadece bu iki bölüm vardı, bu yüzden Write‘ı seçip Enter‘a basarak bunları kurtaracağız.
Testdisk bize yeniden başlatmamız gerektiğini bildiriyor.
Not: Ubuntu Live CD’ye yüklediğiniz araçlar kalıcı değilse, yeniden başlattığınızda yeniden yükleme yapmanız gerekir.
Yeniden başlattıktan sonra, her iki bölüm de fotoğraf ve diğer dosyaları içerecek şekilde orijinal hallerine geri döndü.
Belirli türdeki dosyaları kurtarın
Aşağıdaki örneklerde, 10 fotoğrafı her iki bölümden de sildikten sonra yeniden biçimlendirdik.
PhotoRec
Göstereceğimiz üç araçtan biri olan PhotoRec, konsol tabanlı bir yardımcı program olmasına rağmen en kullanıcı dostu araç. Dosyaları kurtarmaya başlamak için bir terminal açın (Applications > Accessories > Terminal) ve şunu yazın:
Başlamak için, tarama yapılacak bir depolama cihazı seçmeniz istenir. Doğru cihazı boyutuna ve etiketine göre tanımlayabilmeniz gerekir. Doğru cihazı seçin ve Enter tuşuna basın.
PhotoRec, aranacak bölümün tablo tipini seçmenizi ister. Çoğu durumda (ext2 / 3, NTFS, FAT vb.) Intel‘i seçmeli ve Enter‘a basmalısınız.
Seçtiğiniz sabit diskteki bölümlerin bir listesi verilir. Bir bölümdeki tüm dosyaları kurtarmak isterseniz, Search’ü seçin ve Enter‘a basın.
Ancak, bu işlem çok yavaş olabilir. Bizim durumumuzda sadece resim dosyalarını aramak istiyoruz. Bu yüzden Search yerine File Opt’u seçmek için sağ ok tuşunu kullanın ve Enter‘a basın.
PhotoRec birçok farklı dosya türünü kurtarabilir ve her birinin seçimini kaldırmak uzun bir zaman alır. Bunun yerine, tüm seçimleri silmek için s‘ye basıyor ve sonra uygun dosya türlerini (jpg, gif ve png) buluyoruz. Sonra da sağ ok tuşuna basarak istediklerimizi işaretliyoruz.
Bu üçünü seçtikten sonra, bu seçimleri kaydetmek için b‘ye basıyoruz.
Sabit sürücü bölümleri listesine dönmek için Enter tuşuna basıyoruz. Her iki bölümümüzü de aramak istediğimiz için No partition ve Search seçeneklerini vurgulayıp Enter tuşuna basıyoruz.
PhotoRec, kurtarılan dosyaları saklamak için bir konum ister. Farklı bir sağlam harddiskiniz varsa, kurtarılan dosyaları burada saklamanızı öneririz. Ancak biz çok fazla boyutta dosya kurtarmadığımız için, Ubuntu Live USB’nin masaüstünde tutacağız.
ÖNEMLİ: Gerçek durumda, geri döndürdüğünüz dosyaları kurtarma yaptığınız harddiske kaydetmeyin.
PhotoRec, sabit diskteki bölümlerden 20 fotoğrafı kurtardı!
Programın oluşturduğu recup_dir.1 dizinine hızlıca bakarak, PhotoRec’in tüm resimlerimizi kurtardığını ve dosya adlarını sakladığını doğruluyoruz.
Foremost
Foremost, PhotoRec gibi interaktif bir arayüze sahip olmayan bir komut satırı programıdır. Ancak mümkün olan en fazla veriyi geri getirmek için bir çok komut satırı seçeneği sunar.
Komut satırı üzerinden ayarlanabilen seçeneklerin tam listesi için, bir terminal açın (Applications > Accessories > Terminal) ve şunu yazın:
Bizim durumumuzda, kullanacağımız komut satırı seçenekleri:
- -t, aranacak dosya türlerinin virgülle ayrılmış listesi. Bizim durumumuzda, bu “jpeg, png, gif” dir.
- -v, Foremost’un yaptığı işlemler hakkında daha fazla bilgi veren ayrıntılı mod kipi sağlar.
- -o, kurtarılmış dosyaları depolamak için çıktı klasörü. Biz, masaüstünde ” Foremost ” adında bir dizin oluşturduk.
- -i, dosya arama girdisi. Bu, birkaç farklı biçimde bir disk imajı olabilir; Ancak, biz bir sabit disk (/dev/sda) kullanacağız.
Kullandığımız Foremost komutu:
Sizin yazacağınız komut, aradığınız dosya tiplerine ve hafıza birimine bağlı olarak değişecektir.
Foremost, hard diskte depolanan 20 dosyanın 17’sini kurtarabildi.
Dosyalara baktığımızda, 00622449.jpg adlı fotoğrafta bazı hatalar görmemize rağmen, diğer dosyaların nispeten iyi bir şekilde kurtarıldığını söyleyebiliriz.
Bunun gibi hataların bir kısmı ext2 dosya sisteminden kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle, ext2 gibi Linux dosya sistemleri için –d komut satırı seçeneğini kullanmanızı önerir.
Foremost komutuna –d komut satırı seçeneğini ekleyerek, en baştan çalıştıracağız:
Bu denemede, Foremost 20 fotoğrafın hepsini kurtarmayı başarabildi!
Dosyaya son kez baktığımızda, resimlerin sorunsuz bir şekilde kurtarıldığını görüyoruz.
Scalpel
Scalpel, Foremost gibi, detaylı şekilde yapılandırılabilen bir başka güçlü programdır. En önemli farkı, Scalpel herhangi bir veri kurtarma girişiminde bulunmadan önce bir yapılandırma dosyasını oluşturulmasını istemesidir.
Herhangi bir metin editörü iş görür, ancak biz yapılandırma dosyası düzenlemek için gedit kullanacağız. Bir terminal penceresine (Applications > Accessories > Terminal) şunu yazın:
scalpel.conf, farklı dosya türleri hakkında bilgi içerir. Bu dosyada ilerleyin ve kurtarmak istediğiniz dosya türüyle başlayan satırları kaldırın (yani, bu satırların başındaki # karakterini kaldırın).
Dosyayı kaydedin ve kapatın. Terminal penceresine dönün.
Scalpel ayrıca hızlı ve etkili bir şekilde arama yapmanıza yardımcı olabilecek bir sürü komut satırı seçeneğine de sahiptir. Ancak, biz sadece kurtarma yapılacak cihazı (/dev/sda) ve çıktı klasörünü (masaüstünde oluşturduğumuz scalpel adlı bir klasör) tanımlayacağız.
Bizim komutumuz:
Scalpel, 20 dosyanın 18’ini kurtarabildi.
Scalpel ile kurtarılan dosyalarda bazı sorunlarımız olsa da (örneğin, 00000012.jpg), dosyalarımızın çoğunun başarılı bir şekilde geri geldiğini görüyoruz.
Test Sonuçları
Hızlı veri kurtarma örneğimizde TestDisk, silinmiş iki bölümü kurtarmayı başardı. PhotoRec ve Foremost, silinmiş 20 fotoğrafın tümünü geri getirdi. Scalpel, dosyaların çoğunu kurtardı. Ancak, Scalpel’deki farklı komut satırı seçenekleri ile denemeler yapmak büyük olasılıkla tüm fotoğrafların kurtarılmasını sağlardı.
Bu araçlar, harddiskle ilgili bir sorun olduğunda hayat kurtaran programlardır. Verileriniz harddiskte bir yerde halen varsa, yani üzerine yeni veri yazılmadıysa, bu araçlardan biri onu bulacaktır!
Not: Bu araçlar, bir hard diskte üzerine yazılan verileri kurtaramaz. Silinen bir dosyanın üzerine yazılıp yazılmadığı birçok faktöre bağlıdır. Dosyalarınızı kaybettikten sonra ne kadar kısa sürede veri kurtarma yaparsanız, başarı şansı o kadar artacaktır. Temel kurallardan biri veri kaybı yaşanan aygıtı kullanmaya devam etmemektir.
Kaynak: lifehacker.com
Kaybolan Verilerinizi Profesyonellere Teslim Edin
Bilgisayarınızda yanlış gidebilecek çok fazla iş olduğu muhakkak, ancak en kötü durumlardan biri açılmayan bir bilgisayar ile baş başa kalmaktır.
Bilgisayarınız çöktüğünde yapılacak en iyi şey, derhal deneyim sahibi bir veri kurtarma merkezini aramaktır. Best Veri Kurtarma, büyük şirketlerin bilgilerinizi geri getirmek için talep ettiği ücretin çok altındaki bir fiyata size yardımcı olacaktır.
Hard diskinizdeki sorunun ne olduğu ve nasıl düzeltileceğini kendi kendinize öğrenmek size para ve zamandan tasarruf sağlayacaktır. Ancak yeterli bilgiye sahip değilseniz, bu işi profesyonellere bırakmak en iyisidir.
Fiyat teklifi almak için tıklayınız.
Hard diskinizle ilgili sorun yaşarsanız, Best Veri Kurtarma olarak size destek sağlamaktan memnuniyet duyarız.
Hard Disk arızaları ile ilgili çoğu durumda profesyonel destek almak en iyisidir.
Best Veri Kurtarma Merkezi
Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..