Sistem diski değil veya disk hatalı” veya “Non-System disk or disk error” diyen tipik bir hata ile karşılaştıysanız, bu makaledeki 8 yararlı çözüme göz atabilirsiniz.

Bilgisayarı önyükleme (boot etme) işlemi sırasında oluşabilen çok sayıda hata vardır. Bu hatalardan birisi “Non-System disk or disk error” dur. Bu hata, bilgisayara erişmeye çalıştığınızda diskte işletim sistemini bulamamasından kaynaklanır. Birçok faktör bu soruna neden olabilir, öncelikle sorunu analiz ederek size uygun çözümü uygulayabilirsiniz.

1. Kabloları kontrol edin

Bazen kötü bağlantılar bu hataya neden olabilir. Böylece bir ihtimale karşı, bilgisayardaki tüm kabloları kontrol edin. Bağlantının normal şekilde çalıştığından emin olmak için kabloyu çıkarıp takabilirsiniz. Sonra, bilgisayarı tekrar yeniden başlatın.

2. Bilgisayardan sistem diski olmayan diski çıkarın

Bilgisayara taktığınız birden fazla depolama aygıtınız olabilir. Bu durumda, hepsini çıkarmalı ve harici HDD, USB, hafıza kartı veya CD/DVD’lerden hiçbirinin bilgisayara takılı olmadığından emin olmalısınız. Ardından hatanın gidip gitmediğini görmek için bilgisayarı yeniden başlatın. Hata giderilmediyse diğer yöntemlere geçmelisiniz.

3. Boot sırasını kontrol edin

Disk-okuma-hatasi-2

BIOS ayarlarında yanlış bir önyükleme sırası ayarlarsanız, bilgisayarın boot programı açılmak için doğru aygıtı bulamaz ve eninde sonunda hata verir. Son zamanlarda sabit disk önyükleme sırasını değiştirdiyseniz, bunun doğru olup olmadığını kontrol edin.

4. MBR ve BCD’yi onarın

Bazı durumlarda, bozuk disk önyükleme dosyaları da bu tür hatalara neden olabilir. Bu durumda, Ana Önyükleme Kaydı (Master Boot Record – MBR) ve Önyükleme Yapılandırma Verileri (Boot Configuration Data – BCD)’ni onararak sorunu çözmelisiniz.

5. Sabit disk sürücüsünü yeniden yükleyin

Sabit disk sürücüsünü güncelleme alışkanlığınız var mı? HDD’yi uzun süredir kullanıyorsanız güncelliğini yitiren sabit disk sürücüsü bu spesifik problemi ortaya çıkarabilir. Bu yüzden hemen diskin sürücüsünü update etmeli veya yeniden yüklemelisiniz.

GÖZ ATIN  Harici Hard Disk Düştü. Veriler Kurtulur mu?

6. Hard disk hatalarını kontrol edin

Yukarıdaki yöntemler sorunun çözümüne yardımcı olmazsa, sabit diskin arızalı olup olmadığını dikkate almanız gerekir. Bu durumda, Windows işletim sistemlerinde bulunan chkdsk adlı araçtan faydalanabilirsiniz. Başlat menüsündeki arama kutusuna “chkdsk” yazarak komut istemcisi üzerinden bu mini programı çalıştırın. Ardından, sabit diskinizi taratıp onarın.

7. Windows’u yeniden yükleyin

Yukarıdaki tüm denemelerden sonra sorun halen devam ediyorsa, Windows’u yeniden kurmalısınız. Önce, tüm kişisel dosyalarınızın yedeklendiğinden emin olun. Aksi takdirde, hepsini kaybedebilir ve yeni sorunlarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.

8. Uzmana Başvurun

Öngörülen yöntemler fayda sağlamadığında, problemi çözmek için uzmanları aramaktan başka seçeneğiniz yoktur. Bilgisayarınızın ve içerisindeki kişisel dosyalarınızın zarar görmesini önlemek için güvenilir bir profesyonel seçmeniz gerektiğini lütfen unutmayın.

 

Teklif isteyen bazı müşterilerimizin sorun tanımları:

 

Sabit Diskten veri kurtarma ihtiyaçlarınız için, Best Veri Kurtarma olarak size destek sağlamaktan memnuniyet duyarız. Bize iletişim sayfamızdaki e-posta veya telefonla ulaşabilirsiniz.


Bu konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Makaleye alt taraftaki Rating kısmından puan vermeyi unutmayın.

Best Veri Kurtarma Merkezi

Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..

“Non-System disk or disk error” Çözümü
64 kişi oy verdi. Ortalama puan 5

Pin It on Pinterest